L'Hospital de la Vall d'Hebron de Barcelona va realitzar el febrer passat el segon trasplantament de cara amb èxit, a un home espanyol de 45 anys, que en feia vint que patia una malformació causada per un tumor, extirpat totalment en la mateixa operació. Un equip multidisciplinari de 45 professionals del centre, dirigit pel doctor Joan Pere Barret, cap del Servei de Cirurgia Plàstica i Cremats, va participar en la intervenció, de 27 hores de durada.

Aquesta és la primera vegada al món que es realitza al mateix temps l'extirpació completa del tumor que patia el pacient i el trasplantament de cara, amb un resultat "molt bo, excel·lent, en el qual el malalt es reconeix", ha assegurat el doctor Barret.

Juntament amb la doctora Teresa Pont, cap del Servei de Donants de Vall d'Hebron, i el gerent de l'hospital, Vicenç Martínez, Barret va explicar els detalls d'aquest segon trasplantament de cara total que es realitza a la Vall d'Hebron. El primer va ser el 2010.

En aquella ocasió, el pacient, Oscar, patia una deformació greu a la cara causada per un traumatisme que l'havia deixat sense nas i fosses nasals, i li havia deformat el maxil·lar superior i inferior, els pòmuls, els llavis, la boca i les parts toves de la cara.

En aquest segon trasplantament de cara s'ha extirpat al pacient el tumor que patia i que li deformava la cara i li produïa greus hemorràgies i se li han reconstruït els dos terços inferiors, el coll, la boca, la llengua i la faringe. A causa de l'evolució de la seva malaltia, l'home, que ha sol·licitat no ser identificat, tenia alteracions funcionals importants, com problemes de visió, de la parla i risc d'hemorràgies greus, que havien posat en perill la seva vida.

El pacient havia estat valorat en altres prestigiosos hospitals internacionals, com la Clínica Mayo i Harvard, on se'l va considerar inoperable, va indicar el doctor Barret. El 2012 va ser valorat per l'equip de la Vall d'Hebron i durant dos anys ha esperat un donant.

L'evolució del pacient després de la intervenció ha estat "totalment satisfactòria", similar a la de qualsevol altre trasplantament, i ara està fent un tractament de rehabilitació amb logopeda, per poder tornar a parlar amb la màxima normalitat possible, tot i que ja s'expressa "bé", va dir Barret.

La doctora Teresa Pont ha reconegut que ha estat "difícil" trobar un donant a causa de les característiques necessàries per al trasplantament i que finalment la donació va arribar per part d'una família que va tenir en compte els desitjos del donant difunt, que sempre va ser generós en vida. La família va considerar que "som perquè ens han donat" i va autoritzar la donació dels teixits, en "un acte de generositat extrema".

Actualment, l'Hospital Universitari de la Vall d'Hebron té una altra persona amb una greu malaltia candidata per realitzar un nou trasplantament de cara, en espera d'un donant, van precisar els dos especialistes.

Aquest és el quart trasplantament de cara que es fa a Espanya i el número 35 de tot el món, amb només set hospitals acreditats per a la seva realització a Espanya, França, Turquia, Polònia i Estats Units.