La medallista olímpica Gemma Mengual i l'actriu Elena Anaya viatjaran avui al cercle polar àrtic en una expedició de Greenpeace per ajudar a salvar l'"última barrera de gel" del planeta en un moment històric: l'ONU debatrà al juny sobre la creació d'un santuari en aquest desprotegit oceà.

En roda de premsa, Mengual i Anaya van coincidir en el seu desig d'aportar el seu gra de sorra a aquesta causa i difondre la situació de l'Àrtic: els últims 30 anys ha perdut el 75% del volum de gel i s'escalfa dues vegades més ràpid que la mitjana anual.

Segons la protagonista de La piel que habito, una de les dades que més la van impressionar va ser descobrir que l'oceà Àrtic és el més desprotegit del món pels convenis internacionals, només l'1,8% pel 8% de l'Antàrtida o el 4,5% de la Mediterrània.

"És imprescindible", va recalcar al seu torn Gemma Mengual, declarar el Santuari Àrtic, una zona d'alta protecció en les seves aigües internacionals, que cobreix 2,8 milions de quilòmetres quadrats -la meitat de la grandària de la Mediterrània, que suposa només una mínima part dels 14 milions de quilòmetres de la totalitat de l'oceà. "El futur és aquí i cal pensar en el que deixarem als nostres fills, una de les meves més grans motivacions per unir-me a aquesta lluita", va afegir l'exnedadora de sincronitzada.

Amb quatre dones més, Mengual i Anaya integraran l'expedició Dones per l'Àrtic de Greenpeace, que partirà avui de Madrid en direcció al llac gelat d'Inari (Finlàndia), situat a menys de 300 quilòmetres de distància del cercle polar àrtic.

Durant una setmana, una científica, un pastora de rens, una periodista, una cantant tradicional indígena, Mengual i Anaya recorreran en trineu de rens aquesta zona per conèixer el seu ecosistema així com les comunitats indígenes que en depenen.