Un estudi dut a terme per l'Institut Químic de Sarrià (IQS) ha obert la porta a poder diagnosticar i tractar diferents tipus de càncer amb una revolucionària tècnica basada en feixos de llum infraroja.

L'estudi, que ha estat publicat a la portada de la revista Chemical Communications, que edita la prestigiosa Royal Society of Chemistry de Londres, ha estat realitzat pel professor de Química Física de la institució barcelonina, el doctor Santi Nonell, l'expert en síntesi orgànica Thibault Gallavardin i l'investigador doctorand de la mateixa institució, Oriol Planas.

La investigació, que ha estat desenvolupada durant els últims anys pel Laboratori de Fotoquímica de IQS, ha descobert una nova reacció química en la qual una sonda fluorescent canvia de color quan s'uneix a un anticòs, així com a altres tipus de biomolècules d'alt interès mèdic, així com un ampli ventall de nanopartícules vinculades en diversos graus a aquesta mateixa malaltia.

Segons han informat fonts de l'IQS, universitat científica dels jesuïtes, el marcatge d'anticossos, biomolècules i nanopartícules amb sondes fluorescents és una tècnica que ja s'utilitza actualment en diversos assajos clínics i té vàries aplicacions en el camp del diagnòstic per la imatge.

Recentment també s'ha començat a utilitzar per guiar intervencions quirúrgiques en temps real, però un dels problemes principals de les sondes actualment disponibles és que la seva emissió es troba a la zona visible de l'espectre, i se solapa amb l'autofluorescència pròpia dels teixits biològics. No obstant això, les sondes fluorogèniques desenvolupades en l'IQS resolen aquest problema gràcies al fet que el canvi de color permet diferenciar les sondes unides a l'anticòs de les que es puguin haver separat.

D'una altra banda, la seva emissió es produeix a la zona de l'infraroig pròxim, un fet que omple un buit actualment existent en aquesta zona de l'espectre.

A més de les seves propietats fluorescents, les sondes unides a l'anticòs poden ser activades amb llum per tal de generar formes reactives d'oxigen i induir la mort de les cèl·lules amfitriones amb una alta selectivitat i una eficàcia provada, ha explicat l'IQS.

"Aquest doble vessant diagnòstic i terapèutic els confereix un elevat potencial com a agents teranòstics per a fotoimmunoteràpia", han assenyalat els investigadors responsables del projecte.