Segueix-nos a les xarxes socials:

La Terra entra avui en estat de "dèficit ecològic" anual

L'home ja ha consumit els recursos que el planeta reposa en un any

La Terra entra avui en estat de "dèficit ecològic" anual

El Fons Mundial per a la Naturalesa (WWF) ha advertit que ahir dijous va ser el Dia de la sobrecapacitat de la Terra, la data en la qual la humanitat ha consumit els recursos naturals que el planeta pot reposar en un any, i que al 2015 han estat consumits en menys de vuit mesos.

A partir d'avui, el planeta ha entrat en "dèficit ecològic", ja que fins a final d'any està gastant béns naturals corresponents a l'any que ve, segons les dades de l'informe Planeta Viu 2014 d'aquesta organització ecologista, elaborat en col·laboració amb els seus socis de l'entitat Global Footprint Network (GFN), i en el qual es calcula que els éssers humans necessiten en l'actualitat l'equivalent a 1,5 planetes per satisfer la seva demanda de recursos.

"Si es manté aquesta tendència, necessitarem almenys tres planetes per proveir-nos el 2050", assenyala WWF en un comunicat, en què recorda que "Espanya també contribueix a això". "Si tota la humanitat consumís com els espanyols, ara ja necessitaríem l'equivalent a dos planetes".

Els costos d'aquest excés de consum són "cada vegada més evidents" perquè produeixen desforestació, sequeres, escassetat d'aigua dolça, pèrdua de sòls i de biodiversitat, així com l'augment de la concentració de diòxid de carboni a l'atmosfera.

L'ONG destaca a més que les emissions de carboni suposen més de la meitat de la nostra demanda sobre la naturalesa: aquesta petjada de carboni és la part més important d'aquest "excés ecològic" global, que continua fent créixer la diferència entre els recursos exigits per al desenvolupament comercial i industrial humans i la capacitat de la naturalesa per proveir-los.

"La humanitat pot talar arbres a més velocitat que el temps que triguen a créixer, pescar més peixos dels que els oceans poden criar, o emetre més diòxid de carboni a l'atmosfera del que els boscos i oceans poden absorbir", avisa el comunicat.

Segons aquesta organització, el 2015, l'absorció de gasos d'efecte hivernacle requerirà fins al 85 per cent de la capacitat del planeta; segons la GFN, caldria el doble de la biocapacitat actual dels boscos per absorbir tot el carboni emès per la humanitat a l'atmosfera.

Per a WWF, l'acord global que s'hauria d'assolir en la propera Conferència de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic, que tindrà lloc el proper mes de desembre a París (COP21), per tal de retallar l'ús de combustibles fòssils és "clau" per frenar el creixement "desmesurat" de la petjada ecològica humana.

Prem per veure més contingut per a tu