Amb una vida que deixa petites les històries més ambicioses de qualsevol thriller d'acció, el fugitiu txec Radovan Krejcir fa gairebé una dècada que posa en escac les autoritats sud-africanes, que han aconseguit aquesta setmana que sigui condemnat per primera vegada per la Justícia.

"No sóc un àngel, però tampoc sóc el diable", va afirmar sobre la seva llegenda fa anys aquest "emprenedor" -com el defineix la Viquipèdia- que fins i tot ha inspirat una saga de pel·lícules al seu país.

El seu episodi més novel·lesc va tenir lloc al novembre del 2013 a l'aparcament del negoci de compravenda d'or que ostenta el mateix Krejcir a Johannesburg.

Llavors, més d'una desena d'armes de fabricació casolana, activades per control remot i amagades darrere de la matrícula posterior d'un cotxe, van obrir foc contra l'automòbil de Krejcir, qui havia abandonat el vehicle un moment abans.

"Tota la meva vida és a l'estil de James Bond", va dir després de salvar la vida aquest txec de 46 anys que ha estat implicat per la policia en la mort de diversos dels seus socis i que va ser trobat culpable dilluns pel Tribunal Superior de Johannesburg de delictes de segrest, intent d'assassinat i possessió de drogues.

A l'espera que es conegui la pena que se li imposa, la condemna suposa la primera victòria de la Fiscalia sud-africana contra Krejcir, que ha aconseguit posposar una vegada i una altra la decisió sobre la seva extradició al seu país, Txèquia, on diu que la seva vida corre perill malgrat ser un Estat democràtic de la Unió Europea.

La peripècia internacional de Krejcir va començar el 2005, quan va fugir de casa seva durant una operació de la policia txeca per detenir-lo per frau.

Aquest polèmic empresari, que nega els vincles amb l'hampa que li atribueix la policia i denuncia un complot en contra seu, va aconseguir escapar en bicicleta a Polònia, i va trobar refugi a les illes Seychelles després d'escales a Ucraïna, Turquia i Dubai.

"El dilluns vas a pescar, el dimarts a fer immersió lleugera, el dimecres a bussejar i el dijous, oh, un altre cop a pescar", feia riure amb la seva gràcia els periodistes en una vista recent, en ser preguntat per la seva vida a la paradisíaca illa.

La vida avorrida de les Seychelles, però sobretot l'amenaça de l'extradició al seu país -?on va ser condemnat després en absència per càrrecs de frau, segrest i xantatge- el van portar el 2007 a escapar-se de nou, aquesta vegada a Sud-àfrica.

Tot i començar amb mal peu i ser detingut de seguida per passar la frontera amb un passaport fals, Krejcir ha aconseguit fins ara ajornar -amb bons advocats i gràcies a la corrupció de l'administració sud-africana- la resposta del país austral a la petició d'extradició de la República Txeca.

Lluny de mantenir un perfil baix mentre guanya temps de llibertat, el fugitiu txec ha estat un habitual dels noticiaris del seu nou país d'adopció, on, segons expressió de la premsa local, "s'apilen els cadàvers al seu voltant".

Alguns dels morts que tenien tractes amb Krejcir són el tunejador alemany de cotxes de luxe Uwe Gemballa, el magnat de clubs de striptease Lolly Jackson, el consultor de seguretat del txec Cyril Beeka o el traficant de drogues libanès Sam Issa, i per això també s'està jutjant el fugitiu pel seu assassinat.

Periodistes txecs expressament arribats del seu país van assistir dilluns a la vista en què va ser condemnat, en una prova més de la fama de què gaudeix tant a Sud-àfrica com a la seva pàtria.

Per evitar possibles nous incidents a l'estil James Bond, membres de les forces especials fortament armats feien guàrdia, com cada dia del judici, a la sala.

Ni tan sols durant la seva estada a la presó, on espera que concloguin els seus judicis en considerar els jutges que existeix un risc de fuga, ha deixat d'atreure l'atenció mediàtica amb la qual tant gaudeix.

Futbol amb Pistorius

Al març d'aquest any, un precari vídeo del fugitiu difós a les televisions sud-africanes va ser vist per milions de persones arreu del món.

Krejcir hi apareixia jugant a futbol contra una paret en una pista de ciment de la presó central de Pretòria amb un company de presó ben conegut: l'atleta paralímpic Oscar Pistorius, condemnat per l'homicidi de la seva nòvia.