Un nou tancament durant diverses hores a causa d'una assemblea sindical del Colosseu, els Fòrums Romans i d'altres monuments importants de Roma van causar ahir indignació i caos a causa de la llarga espera van patir els visitants.

"Ja n'hi ha prou", ha declarat el ministre de Cultura italià, Dario Franceschini, en un comunicat en què ha lamentat que el tancament d'aquests llocs turístics, entre els quals es trobaven també el turó del Palatí, les ruïnes d'Òstia Antiga i les Termes de Dioclecià, hagi "deixat als turistes fent cua davant dels ulls de tot el planeta".

El ministre va deplorar que aquesta última reunió sindical hagi causat molèsties als turistes, especialment en aquests moments en què "l'Expo (Exposició Universal de Milà) i el Jubileu atreuen l'atenció de tot el planeta cap a Itàlia". Franceschini també va considerar que aquestes accions dels sindicats fan "mal al país" i va anunciar que proposarà què els museus i els llocs culturals oberts als visitants es considerin "serveis públics essencials".

No és la primera vegada que les assemblees sindicals provoquen el tancament d'algunes àrees arqueològiques més importants del país, com el juny passat, quan els sindicats van bloquejar l'entrada a les ruïnes de Pompeia durant una hora i quart, temps en el qual els turistes van haver d'estar esperant sota el sol. L'associació italiana d'hotels i turisme també ha condemnat avui aquest tipus d'actuacions dels sindicats que tanquen les portes als turistes. El president de l'associació, Bernabò Bocca, ha lamentat que "en comptes d'oferir als visitants un agradable gaudi de les belleses històriques se'ls regali un matí de caos", i ha demanat al Govern que no "infravalori aquest problema".

Durant el matí es van formar llargues cues de turistes que esperaven l'obertura del Colosseu o els Fòrums Romans, sense entendre el que succeïa, ja que ningú els havia avisat amb temps.