Dos científics i un càmera han recorregut cinc continents durant tres anys per descobrir les curioses relacions dels ratpenats amb els humans: a Indonèsia se'ls mengen guisats, a Austràlia se'ls cuida amb cura paternal en "gàbies bressol" i a Texas (EUA) o Zàmbia fascinen el turista.

"És un 'reality show', no un documental de naturalesa", explica el doctor en biologia Carles Flaquer, que es barreja i cola amb innocent desimboltura entre les gents i històries que es creuen en el seu camí. Un camí bastant llarg: més de 50.000 quilòmetres.

Flaquer i l'ambientòleg Xavier Puig van visitar hospitals de ratpenats a Austràlia, vampirs a Mèxic, cuines del mamífer volador a Bali (Indonèsia), projectes de conservació a França i Catalunya, llocs de peregrinació per observar-los en Texas i rutes turístiques més desconegudes per al gran públic a Zàmbia.

A part de ser tots dos experts en ratpenats, van triar aquest animal alat per la seva singular capacitat d'adaptació. Habita a qualsevol part del món, excepte en els pols. La cinta, de 50 minuts, que s'estrenarà el dia 15 de desembre, posa el focus en què són les tradicions i les realitats culturals les que finalment determinen les interaccions amb un mateix fet natural, afirma el biòleg. L'aventura no ha estat exempta de dificultats d'índole econòmica.