L'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona compleix 40 anys des que el 1976 va iniciar el seu primer programa de trasplantaments, el de ronyó, i des d'aleshores ha dut a terme amb èxit un total de 22.883 trasplantaments d'òrgans i teixits.

Centre de referència, és el més actiu en 9 dels 10 programes de trasplantament d'òrgan sòlid adult i pediàtric d'Espanya i un dels centres líders en el d'òrgan sòlid, el de progenitors hematopoètics pediàtrics i en el pulmonar en adults i infantils.

Va ser el primer de dur a terme a Espanya un trasplantament hepàtic infantil, és pioner en el trasplantament de cara, amb dues intervencions realitzades amb èxit, i va ser el primer de fer, l'estiu passat, sis trasplantaments pediàtrics en només 24 hores.

Segons dades de l'Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT) i de l'Organització Nacional de Trasplantaments (ONT), Vall d'Hebron va liderar l'any 2015 la donació d'òrgans a Catalunya, amb un increment del 30% respecte al 2014, cosa que va permetre salvar la vida a 242 pacients, 36 d'ells pediàtrics.

L'Hospital també va ser el 2015 líder en trasplantament de pulmó, amb 58 intervencions, mentre el renal es va incrementar el 35%, amb 138 pacients, 12 d'ells nens.

El 40 aniversari de la posada en marxa del programa de trasplantament coincideix amb el 60 aniversari del centre.

En el balanç que ha fet l'hospital destaca el cas del programa de trasplantament hepàtic infantil, posat en marxa el 1985 pel doctor Vicenç Martínez Ibáñez, actual gerent del centre, i el doctor Carles Margarit Creixell.