Segueix-nos a les xarxes socials:

La Xina llança un satèl·lit de comunicació quàntica per explorar la "teleportació"

La Xina ha llançat el primer satèl·lit mundial de telecomunicació quàntica, el Quess, amb el qual els científics volen explorar un fenomen que fins fa poc semblava reservat a les pel·lícules de ciència ficció: la teleportació.

El Quess, sigles en anglès d'Experiments amb Quants a Escala Espacial, va partir del centre de llançament espacial de Jiuquan, al desert de Gobi (nord-oest de la Xina). L'objectiu d'aquest satèl·lit és experimentar amb la comunicació quàntica ?-basada en canvis d'estat de partícules subatòmiques com els fotons- que a la pràctica podria tenir dos grans usos: un sistema de transmissió de dades més ràpid que els actuals i impossible d'interceptar, i l'esmentada teleportació.

Aquesta última investigació es basa en el concepte de "quants entrellaçats", segons el qual dos fotons lligats entre si reprodueixen els seus canvis quàntics -per exemple, si un és girat l'altre també- encara que estiguin a llarga distància (teòricament, fins i tot en dos extrems oposats de l'univers).

L'equip científic xinès que desenvolupa aquests experiments, dirigit pel físic quàntic Pa Jianwei i l'enginyer espacial Wang Jianyu, ha aconseguit comprovar això en terra, a distàncies de 100 quilòmetres, però a través del Quess intentarà demostrar aquesta possibilitat a més de mil quilòmetres.

"La teleportació sembla màgia, però pot convertir-se en una cosa tan simple i comuna com la televisió en el futur", va assegurar l'enginyer Wang.

Comprovar les possibilitats del teletransport no serà senzill, i per això el satèl·lit i els centres de control, a Pequín, Xinjiang i Tibet, hauran de transmetre fotons amb una precisió de rellotger.

Els controladors del Quess hauran de mostrar la seva millor punteria per enviar fotons des de l'aparell, a 500 quilòmetres d'altura, a un telescopi a la Terra amb prou feines d'un metre d'àrea.

La mateixa dificultat tindrà el procés invers, en què el satèl·lit haurà interceptar fotons enviats des de la superfície terrestre mentre orbita a una velocitat d'entre 7.000 i 8.000 quilòmetres per hora.

L'estudi de la teleportació és atractiu però tant o més important per als científics xinesos és que la nova missió contribueixi al desenvolupament d'una comunicació quàntica basada en fotons que seria impossible d'interceptar per espies o pirates informàtics, a diferència de la convencional, basada en electrons.

Seguint els mateixos principis de la física quàntica, en transmetre un canvi d'estat -quàntum- del fotó, és impossible desencriptar-lo sense modificar-lo, de manera que qualsevol intent d'intercepció abans d'arribar al destinatari seria descobert a l'instant.

Aquesta comunicació segura podria tenir importants usos militars, de manera que l'Exèrcit xinès intentarà monopolitzar el desenvolupament d'aquesta missió espacial, encara que Wang i Pa van insistir a donar un perfil més científic i civil al projecte, segons van explicar en una recent entrevista a la publicació científica Nature.

Prem per veure més contingut per a tu