Els deu camins

Els deu camins

十の道

T'expliquem els deu hàbits i costums japonesos que has de posar en pràctica per viure millor

El Japó és un dels països amb més longevitat del món. El país és referent d'integració amb la natura i la sostenibilitat per al món, ha aconseguit combinar tradició i modernitat i estar a l'avantguarda en molts camps. De fet, sempre ha estat conegut per les seves innovacions i les empreses nipones figuren entre les més competitives del món. Els seus habitants són respectuosos, hospitalaris, perfeccionistes i detallistes. Per aquestes i moltes altres raons, la cultura japonesa, amb les seves formes de vida, els valors i els costums, és focus d'atenció i protagonista d'infinitat de títols i assajos.

A partir d'un dels textos de referència, “25 hábitos japoneses para vivir mejor”, de Masaki Ishiguro, recorrem el camí de la millora constant, la cura dels detalls, la passió, la recerca de la qualitat i la bellesa… Una selecció de deu camins que han portat la societat japonesa a ser una de les més avançades del planeta i que podem aplicar a la nostra pròpia vida.

Com aplicar-ho en la teva vida

1. Tenir un propòsit

Al Japó hi ha un poblet, a l'illa d'Okinawa, que reuneix el nombre més gran de centenaris del planeta. D'acord amb la investigació, la dieta i la genètica expliquen aquesta longevitat, però hi ha un tercer factor fonamental: l'ikigai. "L'ikigai és la raó per la qual ens llevem cada dia", expliquen els naturals de la zona, referint-se a "allò que fa que valgui la pena viure i que tingui sentit".

L'ikigai s'enfoca a les petites coses, en les que ets bo, t'aporten satisfacció i que repercuteixen positivament en els altres. Per al xef Jiro Ono, per exemple, el seu ikigai és fer el sushi perfecte i millorar l’experiència dels seus clients. Mentre que per a marques com Nissan, el seu ikigai sempre ha estat innovar per enriquir la vida de les persones. ¿I tu? ¿Quin és el teu ikigai?

Llegir article >

No ho dubtis, tothom té habilitats especials i capacitat de trobar el propi ikigai. ¿T'atreveixes a buscar-lo al teu interior i situar-lo al centre de la teva vida?

Tener un propósito

2. Millorar cada dia

Del japonès kai (canvi) i zen (bo), Kaizen es tradueix com la recerca de la millora contínua. Al principi es va emprar en el món empresarial, però el seu èxit ha fet que avui s'apliqui pràcticament en tots els aspectes de la vida. El plantejament és senzill: no pretenguis fer canvis dràstics, divideix el camí en petites etapes o tasques i torna't una mica millor cada dia. Pot semblar poca cosa, però si els japonesos van aconseguir convertir-se en potència mundial després de la Segona Guerra Mundial seguint aquest mètode, imagina la transformació que la filosofia Kaizen pot suposar per a tu i els que t'envolten.

Llegir article >

La millora continuada és una filosofia, un estil de vida. Implica no conformar-se mai, sempre cercar superar-se.

Mejorar cada día

3. Aprofitar els recursos

Els japonesos creuen fermament que l'ús eficient dels béns tangibles i intangibles és fonamental per assolir els objectius. Per això, és vital valorar el que es té, tenir cura de les possessions, fer-ne un ús racional i no desaprofitar res. Al crit de Mottainai! (quin malbaratament!), es pot sentir algú lamentar-se per un àpat que s'ha llençat, una cosa que s'havia fet amb una finalitat i no s'ha utilitzat, o un espai que no s'ha omplert amb eficiència. També davant la pèrdua de temps o el malbaratament de talent, energia i recursos.

Llegir article >

Però les pràctiques que s'integren en l'esperit Mottainai poden ser adoptades per qualsevol persona. Potser són l'ajuda que necessites per aprendre a respectar, apreciar i aprofitar els recursos valuosos de la teva vida quotidiana i, així, et sigui més fàcil assolir els teus objectius.

Aprovechar los recursos

4. Cuidar la teva energia

En el món oriental el concepte d'energia és primordial. És allò que ens mou i influeix en el nostre estat d'ànim, salut física i mental. Per això, els japonesos tenen cura del disseny dels espais per transmetre sensacions d'harmonia. Aquesta és la base del Feng Shui i la psicologia de l'espai, disciplines que advoquen per tenir una casa amb bona energia, però també l'oficina o el cotxe, ja que són espais on passem molt de temps.

Els japonesos són experts en aquest terreny. En la seva estètica i ideal de disseny prevalen els ambients confortables, assossegats i amb un toc d'elegància. El minimalisme i el concepte de “menys és més” són claus. En el teu cas, ¿t'has parat a pensar quin entorn t'afavoreix? En triar els materials, l'estil, les formes, la il·luminació, les proporcions o els colors que t'envolten pots sentir-te més enèrgic, tranquil, animat, concentrat o vital i, evidentment, males eleccions minvaran el teu estat d'ànim o benestar.

Llegir article >

Constantment busquem el benestar en tots els aspectes de la nostra vida. Amb aquest propòsit hem de decorar les nostres llars i triar el nostre cotxe. Perquè només així, cuidant el nostre exterior, s'obrarà el canvi al nostre interior. Fes que l'energia flueixi i recarrega't físicament i mentalment.

Cuidar tu energía

5. Tenir cura dels detalls

Els habitants del país del sol naixent són minuciosos i detallistes i posen cura, amor i voluntat en tot el que fan. L'origami, amb les seves famoses grues de paper, l'ikebana o art de l'arranjament floral, els típics dolços wagashi o la fusteria tradicional kumiko en són exemples. Però més enllà d'obres d'art increïblement belles que desperten admiració i sorpresa, està demostrat que donar importància a les coses petites millora la salut del nostre cervell i transmet un missatge positiu que transforma les nostres relacions i ens encamina cap a grans objectius.

Llegir article >

La fama de detallistes dels japonesos és ben merescuda. La seva minuciositat és un dels eixos vertebradors de la societat del sol naixent i, sens dubte, en podem aprendre molt. Perquè essent detallista no només sorgeixen obres d'art increïblement belles o sorprenents propostes innovadores, sinó que aconseguirem millorar la salut del nostre cervell i la nostra vida.

Cuidar los detalles

6. Buscar sempre la qualitat

¿Sabies que al Japó no es deixa propina? Darrere d'aquesta curiositat s'amaga un concepte molt arrelat al país nipó, omotenashi, una combinació d'hospitalitat, harmonia i servei. Els ciutadans es regeixen pels estàndards de qualitat més alts quan es tracta de prestar un servei. Però ho fan perquè els agraden les coses ben fetes i busquen agradar, sense esperar res a canvi.

Sembla fins i tot que les màquines segueixin l'omotenashi: els seus taxis, amb obertura automàtica de portes, o els seus famosos vàters intel·ligents, que brinden tota mena de comoditats. També, fabricants de vehicles, com Nissan, utilitzen els seus recursos i coneixements per fer que els conductors se sentin a gust.

Llegir article >

Masaki Ishiguro, a la seva obra “25 hábitos japoneses para vivir mejor”, ens convida a “buscar la qualitat en tot el que fem”. Tu també pots incloure l'omotenashi a la teva vida, posar-lo en pràctica amb els teus convidats, en les teves relacions personals, a la teva feina… Aquesta és una de les claus de la qualitat de vida nipona i, certament, igual que els japonesos, tots hauríem de posar el nostre cor en cada cosa que fem. Només es viu una vegada i cal no desaprofitar el moment per fer sentir bé els altres.

Buscar siempre la calidad

7. Buscar i trobar la bellesa en tot

Wabi-sabi i Iki són dos valors fonamentals de l'estètica japonesa. El primer representa allò imperfecte, allò impermanent, allò incomplet, i posa èmfasi en la simplicitat i en la sobrietat. El segon remet a la bellesa de l’elegància i el refinament subtil.

Llegir article >

Els japonesos, amb la seva visió de la bellesa, ens inspiren a l'hora de buscar i trobar la bellesa en tot i a apreciar la riquesa en les coses més senzilles. Aquests ideals es poden aplicar a tot allò que ens envolta i, fins i tot, en el desenvolupament personal. Així com hom pot admirar la subtilesa, trobar la bellesa darrere les ombres o admirar una esquerda en un bol, també pot aprendre a apreciar les imperfeccions que ens caracteritzen i ens fan únics i diferents. Així, la bellesa de les coses petites ens impulsa en el camí cap a la felicitat.

Buscar y encontrar lo bello en todo

8. Respecta cada cicle

L'expressió japonesa shoganai ensenya a acceptar allò que està fora del nostre control. Acceptar és respectar els cicles, els bons i els dolents, deixar que les coses flueixin per posar tota la teva energia en allò que sí que es pot millorar i canviar. Darrere aquest pensament hi ha una mentalitat pràctica i plena de saviesa. En no perdre el temps i posar tot el nostre potencial en coses que sí que podem modificar, no només allunyem la frustració i el patiment, sinó que prosperem i fem néixer idees i solucions que, altrament, mai no veurien la llum. Potser, per això, el Japó sempre ha estat i és un país conegut per les seves innovacions.

Llegir article >

La filosofia japonesa shoganai ens convida a cultivar la capacitat d'aprendre a acceptar. Quan ho fas de forma proactiva i destines els teus recursos i el teu esforç a intentar canviar situacions que realment es poden canviar els resultats són sorprenents.

Respeta cada ciclo

9. Tenir contacte amb la natura

La integració del món natural en la vida dels japonesos i la seva empatia amb els animals, les plantes i la resta dels éssers vius es pot palpar en el seu dia a dia, en el disseny de les cases i els cotxes, en el seu esforç per reciclar o donar gràcies pels aliments… Famosa és la seva especial sensibilitat cap al canvi d'estacions o kisetsu, que no són només un concepte meteorològic, sinó quelcom profundament cultural. O els shinrin yoku o “banys de bosc”, una pràctica cada cop més estesa al nostre país que consisteix a visitar un bosc i gaudir-ne amb els cinc sentits, per obtenir beneficis per a la salut mental i física.

Llegir article >

A Occident podem aprendre molt de la idiosincràsia japonesa i la seva manera de relacionar-se amb la natura. Es tracta d'una cosa recomanable -i gairebé obligatòria- si volem millorar el nostre benestar i, també, el planeta que habitem.

Tener contacto con la naturaleza

10. Viure amb passió

Deia el filòsof alemany Friedrich Hegel que “res gran s'ha fet al món sense una gran passió”. La passió és un dels sentiments més intensos i estimulants que podem experimentar. Quan una persona descobreix les seves passions, troba una motivació per créixer i superar-se i aquest afany per ser cada dia millor l'empenyerà a destacar al seu camp.

Llegir article >

Els japonesos ho tenen clar i, per això, la recerca i entrega al seu ikigai. Però és que, a més, com subratlla Masaki Ishiguro, “trobar la passió de la vida no és una cosa que es pot circumscriure només a una feina, hi ha moltes maneres de viure amb profit, amb amabilitat, posant passió en allò que fem”. El que és realment important és buscar la vocació amb alegria, ganes d'aprendre i experimentar.

La pasión por la vida

Nissan, pur ADN japonès

Si hi ha una marca que representa a la perfecció els valors fonamentals de la cultura japonesa, aquesta és Nissan. El seu ADN japonès posiciona la casa com a referent a l'hora d'oferir productes de bona qualitat, fruit del perfeccionisme nipó. Darrere de cada disseny hi ha una recerca constant d'innovació, enfocada a assolir l'equilibri entre tradició i modernitat, exercici i estil. Els cotxes del fabricant japonès brinden la millor funcionalitat, una estètica pròpia i una experiència inigualable al volant, per així millorar la vida dels conductors i donar resposta als nous reptes a la mobilitat. Aquest és el seu Ikigai, el concepte japonès que es tradueix com el propòsit a la vida o raó de ser.

Fidels a la filosofia Kaizen, que anima a millorar una mica cada dia, a Nissan es qüestionen constantment allò preestablert a la recerca del progrés. Sense perdre la passió i servint-se de tots els recursos al seu abast, l'empresa ha desenvolupat solucions disruptives que formen part de la història de l'automòbil. El 2007 ja van llançar el Nissan Qashqai, el primer urban crossover, que uneix el millor d'un compacte i un tot terreny. I el 2010 van presentar Nissan LEAF, el primer 100% elèctric de producció massiva del mercat, a què s'ha unit recentment el Nissan ARIYA, el primer SUV 100% elèctric de la marca.

Cómo aplicarlo en tu vida

Aquest model, amb la seva silueta elegant i la seva cura interior, representa a la perfecció el gust japonès per la distinció, la simplicitat, l'harmonia i l'equilibri: línies minimalistes, atmosfera prèmium i relaxant tipus ‘lounge’, controls tàctils, superfícies llises i fluides… L’herència i les influències japoneses estan molt presents en cada detall del Nissan ARIYA, fins al punt d'emprar patrons inspirats en la tècnica tradicional de fusteria kumiko, per realçar el disseny i matisar la brillantor de la il·luminació. Aquest disseny, juntament amb la seva motorització 100% elèctrica, evoca, a més, els valors nipons d’integració amb la naturalesa i sostenibilitat.

Encara que sens dubte, parlant d'innovació, millora contínua i medi ambient, és imprescindible esmentar un dels darrers desenvolupaments de Nissan, la tecnologia e-POWER, la primera motorització que trenca paradigmes i elimina barreres en proporcionar una sensació de conducció 100% elèctrica sense necessitat d'endolls. Així com la filosofia shoganai encoratja a acceptar la realitat i centrar els nostres esforços en el que sí que es pot millorar i canviar, des de Nissan han estat capaços d'idear una tecnologia revolucionària gràcies a dos motors, un d’elèctric per moure les rodes i un altre de benzina per carregar la bateria.

Reinventar la movilidad

Reinventar la movilidad

e-POWER ja està disponible en els nous Nissan Qashqai i Nissan X-Trail, models que incorporen, a més, tecnologies d'assistència al conductor, com e-Pedal i ProPILOT Assist, que permet controlar el moviment de l'automòbil usant només el pedal de l'accelerador i conduir de manera més senzilla i intuïtiva. Avenços 100% al servei del conductor que, en sintonia amb la filosofia omotenashi o "hospitalitat japonesa", aconsegueixen que aquest se senti a gust i segur al seu vehicle.

Com veiem, la història de Nissan és, sens dubte, una història d'innovació a la japonesa, un camí ple d'èxits que ha fet de la marca tota una icona d'aquest país.

Separador