Que els grans productors de matèria orgànica, des de les peixateries fins als restaurants, en facin la recollida d´una manera organitzada i eficient és una de les assignatures pendents de l´Ajuntament en matèria de recollida selectiva. Es calcula que a Manresa hi ha 400 grans productors dematèria orgànica i, de moment, només 60 utilitzen el sistema de recollida porta a porta mitjançant una prova pilot que el mes passat va fer l´any. Del total d´hores ofertes, se´n van utilitzar entre el 40 i el 50%. Ara se´n farà una segona part amb 40 comerços més. En total: un centenar.

Als 60 comerços i empreses implicats se´ls va demanar quan els anava més bé fer la recollida: al migdia o al vespre, de manera que a l´hora fixada es passaria a buscar amb el camió el contenidor on cadascun hauria d´haver abocat la fracció orgànica. I quantes vegades a la setmana. De dilluns a divendres podien triar, mentre que el cap de setmana -el servei funciona de dilluns a diumenge- la recollida només es fa al vespre. Des d´aquest mes, l´Ajuntament continuarà la prova un any més, i arribarà a 40 més productors per «optimitzar el servei», tal com ha explicat la regidora de Medi Ambient, Alba Alsina. Si a Manresa hi ha a l´entorn dels 400 grans productors de matèria orgànica vol dir que s´arribarà a una quarta part.

L´Ajuntament va anunciar el juliol del 2006 la seva intenció de portar a terme aquesta prova mitjançant una subvenció de l´Agència de Residus de Catalunya de la Generalitat per al període 2006-2009. Aleshores, Montserrat Selga, que era la regidora de Medi Ambient, va dir que la previsió era implantar el nou sistema de recollida a tots els establiments durant el 2007. De moment, tot just s´ha pogut implicar el 15%.

La intenció d´aquesta prova pilot, que finalitzarà l´any vinent, és que, per posar un exemple, la fracció orgànica que genera una fruiteria no vagi a parar al contenidor on els ciutadans deixen les bosses amb la seva orgànica o bé que el comerciant no la tiri al contenidor de rebuig. Alsina explica que, sobretot, «vam agafar el ram de fruiteries, floristeries, peixateries, supermercats i restaurants», dels «eixos comercials més importants: carretera de Santpedor, una part del carrer de la Pau, l´avinguda Bases de Manresa, el Passeig, una part de la plaça Catalunya, la carretera de Cardona, la de Vic i el carrer de Sant Cristòfol. El que fem ara és mantenir aquests carrers i afegir-hi nous comerços i algun altre carrer de la zona. Basem el recorregut en el camió». La conclusió, fa notar, és que «amb les mateixes hores que dedicàvem a fer el servei podíem incloure-hi més productors». Durant la prova pilot també s´ha fet un seguiment directe. «Si algú no feia cap aportació o en feia molt poca, anàvem allà per veure per què no produïa més o per què no treia la matèria orgànica». D´aquesta prova se n´ha extret que els comerços que generen més quilos de matèria orgànica són les peixateries, amb 31,5 quilos el dia; seguides pels supermercats, amb 18 quilos el dia; les fruiteries, amb 15 quilos el dia; i els bars o restaurants, amb 10 el dia. A la cua hi ha les floristeries, amb 2,72 quilos el dia, i les pastisseries, amb 2,5 quilos el dia.

Alsina remarca que en la prova que es començarà a fer aquest mes en un centenar de comerços encara s´«estarà més al damunt dels que no treuen la matèria orgànica per saber si fan servir d´altres canals, com els contenidors de rebuig o de matèria orgànica». La finalitat del consistori manresà és que «tothom que tingui un servei propi l´utilitzi». En total, entre el 25 d´abril de l´any passat, quan va començar la prova, i l´abril passat, via grans productors, es van recollir 161 tones de matèria orgànica, que és una quantitat molt petita.