L´institut Lluís de Peguera serà uns dels 26 centres dels 46 que actualment ofereixen el batxillerat nocturn que l´any vinent tindrà un grup de primer per afrontar la demanda. Els vint centres restants només podran fer segon de batxillerat nocturn i el curs lectiu, a més, desapareixerà, fruit d´una reordenació d´aquests estudis per part del departament d´Educació que continua fent coïssor i indignant. Tal com ja van fer dimarts, ahir a la tarda més d´una setantena d´estudiants del Peguera s´hi va tornar a manifestar en contra. En aquesta ocasió van fer una seguda que va aturar el trànsit a l´alçada de l´institut durant tres quarts d´hora i que va provocar retencions importants que van arribar fins al pont de Ferro.

Anna Rotllan, cap d´estudis de nocturn al Peguera, i Evelio Moreno, coordinador d´aquests estudis al centre manresà, van criticar ahir la decisió del Govern català de reduir a la meitat els instituts de nocturn, oi més quan es diu que als que quedaran oberts se´ls farà una reducció dels grups de què disposen, la qual cosa consideren un contrasentit si es té en compte que, com menys oferta, més necessitat de places hi haurà als instituts que mantinguin aquests estudis. Per a Moreno, tot plegat el que fa és «deixar el nocturn ferit de mort. Per desactivar la intensitat de les protestes que han sorgit arreu, fan que no sigui una mort súbita sinó un estrangulament més lent». Per a Rotllan, el problema és que «s´han avançat una altra vegada sense tenir-nos gens en compte. Com sempre».

Ahir el departament d´Educació havia de fer públic quins centres continuarien oferint l´any vinent el primer curs del batxillerat nocturn. A les 7 de la tarda el gabinet de premsa d´aquest departament encara esperava el veredicte, mentre la reunió que els l´havia de facilitar s´eternitzava, per a la seva desesperació i per a la dels mitjans que els trucaven. Finalment, passades les 8 del vespre, enviaven el comunicat que confirmava la continuïtat del nocturn al Peguera i explicaven que el departament d´Educació «completarà» l´oferta dels 26 instituts que mantindran el primer curs amb 14 centres de suport de l´Institut Obert de Catalunya (IOC), deu més que en l´actualitat.

La manifestació impulsada des del Peguera va començar a 2/4 de 8 del vespre davant del mateix centre. Darrere dues pancartes amb els lemes «Al nocturn volem estudiar sense a la privada haver d´anar» i «Maragall, Maragall, que el país va avall», i el crit «Per estudiar no volem pagar», la seguda es va traslladar uns metres, fins al final del tram del Passeig previ a l´institut, aturant el trànsit i provocant retencions importants. Fins allà va desplaçar-se la Policia Local, primer, i els Mossos d´Esquadra, després, que no van fer desistir els manifestants. A 1/4 de 9 van acabar la protesta.

La manifestacio de dimarts, amb mig centenar d´estudiants, va arribar fins a l´auditori de Fundació Caixa Manresa, on van lliurar un manifest a Rafael Ribó, síndic de greuges de Catalunya, en què els alumnes de batxillerat nocturn, el claustre de professors i l´AMPA de l´institut Lluís de Peguera li preguen que intercedeixi davant la conselleria i no permeti que «es dugui a terme una decisió tan greu i negativa». Moreno explicava ahir que Ribó es va mostrar d´acord amb ells i que va dir que «farà el que pugui per evitar-ho».