Nadal ha estat la gota que ha fet vessar el vas a la congestionada zona de vianants del nucli històric de Manresa. Després d´uns mesos en que l´impacte de les obres al carrer Alfons XII ha estat moderat, l´increment de l´activitat comercial està posant la Plana de l´Om en una situació de col·lapse en nombrosos moments del dia.

La plana, rovell del nucli comercial del sector antic, s´ha convertit en un punt difícilment accessible des que les obres de remodelació d´Alfons XII han impedit arribar-hi de la forma habitual. A hores d´ara, el moviment de vehicles que intenta arribar a la Plana i el seu entorn, ha d´esmunyir-se pel carrer Bastardes i travessar la zona de descans, amb bancs, fonts i escultures pel mig.

En aquest sentit, la reobertura de la plaça Gipert ha fet que el trànsit que s´hi adreça tingui ara més possibilitats de mobilitat, augmentant el nombre de conductors que hi van a parar.

La situació actual es va començar a donar a l´estiu, però la baixada de l´activitat comercial de les vacances va fer que l´impacte fos moderat. Els cotxes i les furgonetes van començar a passar pel davant dels vianants asseguts en bancs, una situació inèdita, però la presència de la Policia Local, el seny dels ciutadans i la baixa densitat de circulació van fer que no arribés la sang al riu. El fet que l´accessibilitat a tot el sector fos baixa també va dissuadir molts conductors de fer-hi cap.