Manresa no està preparada per anar-hi en bicicleta d'un lloc a l'altre. És el que afirmen sis dels participants en la pedalada celebrada ahir al matí dins de la setmana de la mobilitat amb el lema "Jo pedalo contra el canvi climàtic". L'acte va aplegar un centenar de participants (80 en la primera edició, el 2007, i 220 en la passada), que van anar des de la plaça Major fins al parc de l'Agulla seguint el camí de l'aigua. Van poder arribar a Can Font per l'interior dels Dipòsits Nous i, de Can Font al Gimnàstic, per un nou tram de carretera asfaltat però pendent encara de senyalitzar. Entre els assistents, moltes famílies i poca penya ciclista. Fonts de l'Ajuntament explicaven que el fet de no anar encotillats per la Policia Local havia canviat força el tipus de participants.

Marc Turull, de 25 anys i veí de Manresa, era el primer any que feia la cursa, i li va agradar, tot i ser un circuit "inacabat". Per a ell la ciutat "no està preparada per anar-hi en bicicleta. O vas pel Passeig o has d'anar molt amb compte". Habitualment va a treballar en bicicleta, i "he d'anar amb mil ulls". Ricard Feu (Manresa, 38 anys) era el segon any que participava en la pedalada i hi va trobar a faltar "més participació".

En culpava la manca de difusió d'aquesta activitat. Feu és dels que van pel carrer en bicicleta, però més per Barcelona que per Manresa. Coincidia amb Turull que la capital del Bages no està gens condicionada per circular-hi en aquest vehicle. "Hi ha trossos, però són inconnexos. Un carril bici per les Bases, un altre més amunt, però no estan ajuntats. És difícil". Ahir, Jaume Pedrals (Manresa , 48 anys) va repetir a la pedalada, on ja va participar el 2008. Celebrava la iniciativa. "Per anar amb la família està molt bé". Pedrals creu que "a Manresa hi fan falta més carrils bici. N'hi ha un al carrer de Viladordis, on visc jo, i al carrer de la Font del Gat, però no en conec més". No utilitza la bici per moure's. David Manonellas (Manresa, 28 anys) es va estrenar a la pedalada, acte del qual celebrava poder-hi anar amb la canalla. Com Pedrals, no es mou en bicicleta per Manresa, entre altres motius perquè no considera que estigui condicionada per fer-ho.

"Falten carrils bici i que les voreres estiguin adaptades". Òscar Garcia (Manresa, 33 anys) coincidia amb els altres enquestats. "Jo vaig molt en bici i per Manresa, tret del tros de les Bases, és un perill". Tot i destacar que el tram estrenat ahir evitarà als ciclistes ficar-se un tros a la carretera, remarcava que cal senyalitzar-lo i "posar-hi alguna cosa perquè els cotxes no l'envaeixin". José Antonio Ortiz (Manresa, 50 anys), del col·lectiu Kleta, és del parer que hi ha poques ciutats preparades per anar en bici. "Sobretot és cosa de les administracions, però també de la gent. Hi ha una manca de cultura".