Cursos, tallers, projeccions o xerrades són algunes de les activitats que es duran a terme a l'Ateneu Popular per al jovent creat per l'Assemblea de Joves de Manresa, Maulets i l'Esquerra Independentista de Manresa als baixos de la casa Llisach, situada al carrer d'Alfons XII de la capital del Bages. L'oferta, majoritàriament gratuïta, només té un inconvenient important: es tracta d'un equipament ocupat. Ahir, el casal, que és previst que s'inauguri les setmanes vinents amb una gran festa, va obrir portes per primera vegada en una jornada adreçada als veïns dels Barri Antic amb la qual es pretenia donar a conèixer els motius de l'ocupació i les activitats que tenen previst celebrar a l'històric edifici. "Avui en dia les ofertes d'oci a Manresa són privades, fet que suposa un abús econòmic", va explicar Paula Ibàñez, una de les portaveus dels okupes, que va assegurar que "hem ocupat l'edifici perquè es trobava en desús i el volem convertir en un espai on els joves puguin socialitzar-se sense consumir obligatòriament".

A la 1 del migdia, moment en què es va donar el tret de sortida a la jornada de portes obertes amb un vermut popular, pocs van ser els veïns que van acostar-se a l'equipament tot i que els nous propietaris van explicar que havien repartit fulls informatius a les bústies dels veïns explicant les raons de l'ocupació, què és el que pretenien fer amb l'espai i convidant-los a la jornada de portes obertes. Els que ho van fer, van tenir l'ocasió de participar en una visita guiada per l'equipament a càrrec dels membres de les entitats independentistes juvenils que els van explicar de primera mà quines activitats lúdiques i culturals es durien a terme. A la tarda també es va organitzar un berenar que va anar seguit d'una xerrada, en la qual es va presentar el projecte, i d'una assemblea popular.

Segons van manifestar els portaveus del casal per a joves, batejat com a Ateneu Popular la Sèquia, l'organització de la jornada de portes obertes no es deu a cap conflicte veïnal. "La relació amb els veïns és bona i són molts els que han vingut a preguntar-nos què fèiem aquí i si algú s'ha queixat de la nostra presència no en tenim cap constància", va aclarir Eva Sivillà, que va voler recordar que "només arribar el primer que vam fer va ser anar-nos a presentar als comerços de la zona".

Els okupes s'han instal·lat on antigament hi havia Mobles Pich, que va tancar portes el 2008 i des de llavors no s'hi ha obert cap altre establiment. L'edifici, d'estil neoclàssic, construït per Lluís Antoni Calvet el 1885, és inclòs en l'annex del Catàleg de Patrimoni Protegit i és previst que s'incorpori com a element patrimonial en el proper catàleg. "Desconeixem qui n'és el propietari, però el que és clar és que era un edifici en desús i li volem treure profit", justificava Paula Ibàñez.