Catorze anys després de crear-se, la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) continua consolidant-se a la comarca del Bages i especialment a Manresa. Aquest primer semestre del curs 2009-2010, dos de cada deu estudiants de la Catalunya central que s'han decantat per l'educació a distància són manresans i quatre de cada deu, bagencs.

Excepte Vic, Manresa és l'única ciutat de la Catalunya central que disposa d'un servei territorial de la UOC. El Centre de Suport de Manresa, gestionat per la mateixa universitat i amb seu a l'avinguda del Campus Universitari, ofereix assessorament, gestió acadèmica, Internet, sala de reunions i biblioteca als 835 estudiants de la UOC que hi ha en aquests moments al Bages. L'equipament, que es va posar en funcionament el gener del 1996 i es va convertir en el primer servei territorial de la UOC a Catalunya, ha guanyat 813 alumnes els darrers 14 anys.

La UOC va obrir portes l'octubre del 1995 i prop de 200 persones d'arreu de Catalunya es van matricular en les dues llicenciatures que oferia la universitat a distància. El fet que l'única seu de la universitat es trobés a Manresa, va incidir que l'11 % de l'alumnat procedís de la comarca del Bages i que només el 5,5 % fos d'altres punts de la Catalunya central. Amb el pas dels anys, altres comarques de la regió centre han obert punts de suport de la UOC als seus municipis, fet que ha condicionat que en l'actualitat siguin 1.300 les persones que estan cursant graus, màsters, titulacions o títols propis en aquestes mateixes comarques. A diferència dels centres de suport, els punts de suport no són gestionats per la UOC, sinó per les institucions locals que ofereixen els seus equipaments bàsics de la universitat, com ara informació més genèrica o sales d'estudis. Així, doncs, el centre de suport de Manresa coordina els punts d'Igualada, Berga, Puigcerdà, Solsona, Masquefa, la Seu i Martorell, per la qual cosa és l'espai on s'han d'adreçar els estudiants de la universitat a distància si necessiten una informació més completa.

La implantació de la UOC a la Catalunya central ha estat progressiva i actualment el 7 % de l'alumnat total, que aquest primer semestre del curs s'aproxima a les 30.000 persones, procedeix de les comarques de la regió centre. Enguany, a les comarques centrals s'han inscrit 246 persones més que en el segon semestre del curs passat.

A banda de Manresa, altres capitals de comarca també gaudeixen d'un elevat nombre d'alumnes que estan inscrits a la universitat a distància, com ara Igualada, amb 217 alumnes, i Martorell, amb 100. Per la seva part, Solsona, amb 37 estudiants, és la capital de comarca on menys estudiants s'han decantat per l'educació a distància.