La crisi ha estat la protagonista de la Fira de Sant Andreu de Manresa, però no l'única. Les quatre gotes que van caure ahir al migdia i al llarg de la tarda, afegides al descens de les temperatures, van fer que poques persones es decantessin per visitar les parades del passeig de Pere III, Guimerà, plaça de Sant Domènec i Muralla, així com els establiments comercials que ahir van decidir obrir portes. A partir de les 7 de la tarda, el partit de futbol que enfrontava al Barça i el Madrid va fer disminuir encara més la xifra de gent i les úniques aglomeracions es podien trobar als bars de la ciutat on es podia seguir el clàssic. Per aquesta raó, alguns paradistes van decantar-se per plegar la parada abans d'hora i d'altres per encendre la ràdio i escoltar el partit.

Els paradistes que durant deu dies han ocupat el passeig de Pere III no van marxar contents de Manresa. Com en les darreres dues edicions i a excepció d'un parell de casos, la majoria dels firai-res que van ser consultats per Regió7 coincidien que s'havien registrat grans descensos en les vendes i que havia estat "una fira fluixeta". Tot i que no tots coincidien en les pèrdues, la major part es van decantar perquè havien venut entre el 40% i el 60% menys que no pas l'any passat.

"Ja ho preveia, per això vaig decidir muntar la parada només el cap de setmana, si no, hauria perdut molt més", va dir El Momon Boujada, encarregat d'una parada que combinava bijuteria amb complements. Kadere Elmhud, que tenia la parada al costat, va afegir que "molta gent mira i pocs compren. Dissabte va venir molta gent, però les vendes van ser mínimes". Cap dels sectors de la fira no es va salvar de la crisi. Ni les parades de roba, ni les de complements, ni les de bijuteria, ni les d'ornament. Humi Hernandez, propietària d'una parada de jerseis, era una de les més clares. "He estat 10 dies aquí i he fet la mateixa caixa que hauria fet en dos dies en una altra fira", va dir. Ruben Burgo, que tenia una parada de camises, va assegurar que en quatre dies havia fet "300 euros pelats".

Una de les poques paradistes que no van marxar descontentes de la fira va ser Carme Fernández, que tenia una parada d'ornaments nadalencs. "Per a mi ha estat millor que l'any passat", va assegurar.

Bon matí, mala tarda

Els paradistes d'artesans i oficis diversos, bijuteria i embotits que es van instal·lar ahir al carrer Guimerà, a la plaça de Sant Domènec i Muralla tampoc no van valorar positivament la fira. "Al matí encara ha vingut algú, però la tarda ha estat desastrosa, no hem venut res", va dir Joan Codina, propietari d'una parada de coques a la plaça de Sant Domènec. Judit Guitart, que tenia una parada d'ornaments nadalencs al carrer d'Àngel Guimerà, va explicar que "la gent ha vingut, mirava i, després, marxava dient que ja tornaria".

Els establiments comercials que ahir van obrir portes tampoc no van tenir una jornada reeixida. Les grans cadenes comercials que van ser consultades per aquest diari van coincidir que al matí encara havien fet algunes vendes, però que a la tarda la quantitat era minsa. "El matí ha estat com un dissabte, però la tarda, similar a un dia feiner", va assegurar Anna Bagués, encarregada de Strativarius. Pel que fa al petit comerç, van comentar que les vendes al llarg del dia havien estat escasses. "La gent entra més perquè ha sortit a fer el volt, no a comprar", va dir Mireia Sellarès, de calçats Torra. Com ella, Margarita Gusart, de la merceria Morell, va reconèixer que "és un dia per oblidar".