Un document de treball de l'avantprojecte de llei de la nova organització territorial de Catalunya situa la capital de la vegueria de la Catalunya Central, que inclou Bages, Berguedà, Solsonès, Anoia i Osona, a Manresa.

La divulgació de l'esbor-rany d'avantprojecte, que el Govern de la Generalitat aprovarà pròximament, ha generat malestar a Vic i el seu alcalde, Josep Maria Vila d'Abadal (CiU), ha reconegut que coneix el text i que el seu govern hi està en contra i farà tot el possible perquè no acabi d'aquesta manera. Des del departament de Governació de la Generalitat ahir es van voler remarcar dues idees. La primera és que es tracta d'un document de treball no del contingut de la llei, i la segona, que el consens serà bàsic per tirar endavant la nova ordenació territorial de Catalunya, fins al punt que la normativa podria no establir una capital.

Per la seva part, l'alcalde de Manresa, Josep Camprubí (PSC), ha afirmat que es tracta d'un esborrany que ha de seguir el seu procés abans d'aprovar-se. "Entenem que l'avantprojecte encara no ha estat debatut en el marc de tot el govern de la Generalitat i aquest encara l'ha de presentar al Parlament de Catalunya per ser debatut", diu. Camprubí creu que cal deixar treballar a les institucions i l'espai més adient és el Parlament de Catalunya, ja que és la instància que recull una visió general del país. Afirma que totes les lleis poden ser objectes de crítiques i opinions i és bo que es tinguin en compte tots els suggeriments, "però hi ha dades objectives que són incontestables. Manresa té la centralitat que té dins el país i Manresa té el volum poblacional que té. El Bages concentra més densitat d'activitat econòmica, més treballadors i més volum de negoci. És difícil obviar aquesta realitat". D'altra banda, recorda que el govern de Manresa sempre ha apostat per promoure el treball en xarxa i la col·laboració entre totes les ciutats de la Catalunya central.