El Jutjat Contenciós Administratiu número 14 de Barcelona ha desestimat el recurs interposat per Funerària Fontanova de Fontanet Sunyé SL contra l'Ajuntament de Manresa.

D'aquesta manera, el jutjat ha donat la raó a l'Ajuntament, que l'any 2007 va denegar una llicència a la funerària Fontanova per instal·lar un forn crematori al polígon de Bufalvent.

En la sentència, la magistrada Emilia Giménez Yuste argumenta que, tal com sosté l'Ajuntament, l'activitat que es plantejava instal·lar en una nau en concret del polígon no és compatible amb el planejament vigent de la ciutat.

La jutgessa reconeix que el Pla General d'Ordenació Urbana (PGOU) de Manresa preveu l'ús de tanatori al polígon de Bufalvent, però que "no pot equiparar-se l'ús de tanatori, que és l'ús sanitari permès, amb el de forn crematori". En aquest sentit, recorda que, segons l'article 31 del decret autonòmic 209/1999, del 27 de juliol, pel qual s'aprova el reglament que regula els serveis funeraris municipals, "les instal·lacions de tanatori disposaran de sala de vetlla, àrea de treball, serveis d'atenció al públic, àrea reservada als vehicles, estacionament per a vehicles i hi podrà haver una sala d'exposició de fèretres i d'urnes de cendres i també un local per guardar urnes de centres i també un local per guardar els vehicles que utilitzi l'empresa". Per tant, segons manifesta la jutgessa, el servei de tanatori no inclou el forn crematori. A banda, per a la jutgessa, "no pot equiparar-se l'ús industrial consistent en l'eliminació de residus (...) amb l'activitat de forn crematori l'objecte del qual és la incineració de cadàvers humans". Per tant, considera que el forn crematori no és una activitat industrial. En la sentència la jutgessa recorda "la doctrina constitucional segons la qual la llibertat d'empresa no empara un dret incondicionat a la instal·lació de qualsevol establiment en qualsevol espai, sinó un que ha d'exercir-se dins un marc general configurat per les regles estatals i autonòmiques que ordenen l'economia de mercat, entre les quals les que tutelen els drets dels consumidors, preserven el medi ambient o organitzen l'urbanisme i una adequada utilització del territori per a tothom". Des de l'Ajuntament de Manresa s'ha volgut recordar que la decisió d'instal·lar un forn crematori al polígon no era ben acollida pels sectors industrials. No obstant això, l'Ajuntament va denegar la llicència estrictament basant-se que l'activitat no era admissible des del punt de vista d'activitats no permeses. Posteriorment, l'Ajuntament ha modificat la normativa per admetre aquesta activitat en sectors de sòl industrial però exigint que l'edificació sigui separada de qualsevol altre ús, circumstància que no es donava en el cas de la llicència sol·licitada per la funerària Fontanova.