El 35 % de les persones majors de 85 anys pateixen Alzheimer. No totes les famílies es poden fer càrrec del malalt i moltes recorren a l'Associació de Familiars d'Alzheimer del Bages, Berguedà i Solsonès buscant solucions. L'entitat té persones voluntàries disposades a ajudar, però no totes disposen dels coneixements bàsics per a l'atenció al malalt. Per aquesta raó, conjuntament amb la Fundació Universitària del Bages (FUB), han engegat un projecte per formar persones que volen tenir cura dels malalts. Els docents són els estudiants d'Infermeria.

Aquesta iniciativa va ser guardonada el mes de desembre passat amb el premi Simeó Selga, que atorga anualment el Rotary Club Manresa i que comporta un ajut econòmic de 6.000 euros. Actualment es porta a terme la primera edició del curs, en el qual participen un total de 30 persones. N'hi ha que tenen algunes nocions bàsiques, però la gran majoria parteixen de zero. En formen part des de jubilats que volen ocupar algunes hores del seu dia a dia ajudant altres persones, gent a l'atur que busquen formació en l'àmbit de l'atenció a la dependència, familiars d'afectats d'Alzheimer, fins a persones que treballen en residències.

Els alumnes, reconvertits en professors, ensenyen als participants com ajudar les persones grans a moure's i a traslladar-se, tracten de temes d'alimentació, d'higiene, de seguretat a la llar, d'adequació ambiental dels espais o d'atenció i prevenció de nafres. "Està resultant una experiència molt gratificant amb la qual nosaltres també estem aprenent molt", explica José Pérez, un dels 27 estudiants d'Infermeria que participa en el curs. "Ens està ajudant a agafar confiança en nosaltres mateixos, afegeix Aina Valverde, una altra de les alumnes.

El taller va començar el 3 de març passat i durarà fins al dia 5 vinent. Es porta a terme a les instal·lacions de la FUB dues vegades per setmana en sessions de quatre hores en què es combina teoria i pràctica. Les classes les imparteixen els alumnes, en grups de quatre i cinc, però sempre estan supervisades per dues professores de la FUB.

A banda dels coneixements que els faciliten els estudiants, les sessions es complementen amb classes a càrrec de professionals de diversos àmbits. Així, doncs, participen metges, que expliquen als participants què és la demència; terapeutes i infermers, que els informen de com ajudar a estimular el pacient per tal que mantingui l'activitat física i cognitiva; psicòlegs, que ensenyen als cuidadors a afrontar la malaltia; així com treballadors socials i advocats, que els aclareixen quins són els recursos i tràmits disponibles per demanar ajuts. Les persones que segueixen el curs, que té un cost de 10 euros, han d'assistir a un mínim del 80 % dels tallers per superar-lo, i posteriorment se'ls ofereix la possibilitat de completar la formació fent pràctiques en centres sociosanitaris.

La majoria dels professors ronden els 21 anys i estan fent el tercer curs de la diplomatura d'Infermeria i, per tant, acaben els estudis aquest any. La iniciativa els comptabilitza com a pràctiques de l'assignatura d'Infermeria Geriàtrica, centrada bàsicament en els coneixements sobre els canvis físics i psicològics que afecten la gent gran, així com en les patologies que els afecten, principalment la demència. Un dels objectius de l'assignatura és que els alumnes entrin en contacte amb situacions reals. "Són persones que, tot i ser alumnes, estan qualificades per dur a terme la docència", aclareix la professora de Geriatria de la FUB, Montse Vila.