A Manresa hi ha quatre estacions que mesuren la qualitat de l'aire. Cap no detecta radioactivitat, però sí elements que poden ser contaminants. Són a la plaça Espanya, al barri de la Font dels Capellans, a la plaça Major, a més a més d'una estació de la Universitat Autònoma de Barcelona que controla el pol·len.

La de la plaça Espanya pertany a la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfètica de Catalunya, i pertany a la Generalitat. Mesura els nivells de diòxid de sofre, diòxid de nitrogen, l'ozó, monòxid de nitrogen i sulfur d'hidrogen. Tots aquests elements són contaminants causats, majoritàriament, pel trànsit. Contribueixen a l'escalfament global i en alguns casos poden provocar problemes de salut si els seus nivells són molt elevats. És el cas, per exemple, del diòxid de nitrogen, que pot afectar l'aparell respiratori, o el sulfur d'hidrogen, que pot incidir en el sistema nerviós. L'estació és completament automàtica i es pot consultar en línia. N'hi ha una d'igual a Igualada.

Les altres estacions que mesuren la qualitat de l'aire són al barri de la Font dels Capellans, que també depèn de la Generalitat, i una que hi ha instal·lada a la teulada de l'Ajuntament de Manresa que és de la Diputació. En ambdós casos el que fan és captar les partícules en suspensió que hi ha a l'aire, que poden ser contaminants i tenir incidència en la salut de les persones, i també d'elements naturals com la pols o el pol·len. La major part d'aquestes partícules provenen de la combustió que genera el trànsit.

Precisament la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) té a Manresa una estació per mesurar el pol·len. Se'n fa el que anomenen un control aerobiològic, i informa en línia de la previsió de la setmana de cadascuna de les espècies que causen més al·lèrgies i del nivell en què es troben. Es calcula que el 25% de la població de la Catalunya central és susceptible de tenir una al·lèrgia.