El calendari juga males passades de tant en tant i aquest any ha volgut que el dissabte de Setmana Santa fos el 23 d'abril. I ja se sap que aquesta jornada és Sant Jordi, el dia dels llibres i les roses. La coincidència ha fet que algunes entitats desistissin de muntar la parada per manca de personal. Per això, les peticions que ha rebut l'Ajuntament de Manresa per posar parada al carrer han davallat el 25% respecte al 2010. Si l'any passat van arribar al consistori fins a 209 sol·licituds, enguany només n'ha rebut 156.

La majoria de les 156 parades seran al centre de la ciutat, al llarg del passeig de Pere II, la plaça de Sant Domènec, el Born i el carrer de Sant Miquel. En aquest recorregut es preveu que s'hi instal·lin 102 parades, de les quals 34 seran de llibres i 68 de roses. Les altres 54, de les quals 10 seran de llibres, estaran escampades per altres indrets de la ciutat.

L'oferta de llibres, amb 44 estands, es manté respecte de l'any passat. Tot i els condicionants del calendari i de la davallada del consum, les llibreries manresanes s'han agafat Sant Jordi amb absoluta normalitat, i muntaran les parades amb el potencial habitual. Com és costum, el passeig de Pere III acollirà l'oferta dels establiments Parcir, Abacus, Roca i 2 de Piques. També, com sempre, la llibreria Rubiralta només tindrà parada davant de l'establiment, a l'inici del carrer del Born.

La plaça de Sant Domènec acollirà la parada de l'Alliberament de llibres! de l'Associació de Veïns de les Escodines, i els autors de la Catalunya central signaran les seves obres en diversos punts, com els estands d'Òmnium Cultural o d'editorials com Zenobita. A més, també tindran parada al Passeig el Kursaal, Jove Cambra Internacional i la revista El Pou de la gallina, entre d'altres.

A Sant Joan de Vilatorrada, la llibreria El Racó de les Paraules també aposta per encarar Sant Jordi amb energia i amb la parada al costat de l'establiment, al carrer de Lluís Companys. Però, com que proveeix de llibres parades d'entitats, sí que ha notat, d'entrada, que "algunes enguany no faran parada, i la majoria són d'associacions de pares que no s'han volgut embrancar perquè n'hi havia molts que marxaven", diu Emma Cachón.

La diada del llibre i de la rosa també es viurà amb intensitat a la plaça de Cal Font d'Igualada i a la plaça de Santa Maria de Puigcerdà, on es concentren les parades. A Berga i a Solsona les parades es reparteixen pel centre.

La previsió de muntatge de parades es complirà si el temps ho permet, perquè tothom està pendent del cel. Sant Jordi és una gran festa si el terra és eixut.