Dissenyar sistemes de seguretat per a la transmissió d'informació. Aquest serà un dels temes que es tractaran en un congrés internacional de matemàtiques a l'Escola Politècnica Superior d'Enginyeria de Manresa. Els millors especialistes del món en l'anomenada teoria de grups ompliran de fórmules matemàtiques les pissarres de la Politècnica per mostrar els seus treballs.

Manresa es convertirà així en un dels centres d'atenció a nivell mundial en el camp de les matemàtiques, amb la cinquena edició del congrés internacional Geometric and Asymptotic Group Theory with Applications (GAGTA-5). La trobada se celebrarà entre els dies 11 i 15 de juliol. La teoria de grups és un dels temes més abstractes dels que s'ocupen els matemàtics en l'actualitat, i una de les seves aplicacions és en el món de la criptografia a l'hora de codificar missatges.

Per escalfar motors, aquesta setmana ja s'està duent a terme una sèrie de tres cursos d'introducció a aquest àmbit específic de les matemàtiques. Les sessions, que van arrencar dilluns i que duraran fins divendres a mitja tarda, estan dirigides bàsicament a estudiants de doctorats i postdoctorats que tot just estiguin iniciant els seus treballs d'especialització en el camp del qual tracta el congrés.

Els alumnes que han acudit a aquests cursos intensius de preparació han tingut lliçons magistrals sobre diferents aspectes i aplicacions d'aquesta branca del càlcul.

Un dels al·licients que oferien les classes era poder assistir de ben a prop a les explicacions de tres dels especialistes que participaran en les jornades que se celebraran al llarg de la setmana vinent a la mateixa universitat. Un d'ells, i un dels primers convidats a arribar a la ciutat, ha estat Paul E. Schupp, professor del departament de matemàtiques de la universitat Urbana-Champaign d'Illinois (EUA). El nord-americà és considerat una de les més grans autoritats en aquest tema a nivell mundial i un dels investigadors més actius i prolífics de les últimes dècades, gràcies als seus treballs publicats des de fa més de trenta anys en diversos àmbits. Els seus treballs són obres de referència dins el món acadèmic.

Precisament, el professor Schupp, que ja va ser un dels reclams de l'anterior edició celebrada a la capital del Bages, serà l'encarregat d'obrir el torn de conferències. La seva xerrada tindrà lloc dilluns que ve a 2/4 de 10 del matí, just després de l'acte d'inauguració.

Altres participants

Un altre dels encarregats d'oferir les classes d'aquests cursos previs al congrés ha estat Cornelius Reinfeldt, que, després d'estudiar el seu doctorat a la universitat Heriot Watt d'Edimburg, actualment forma part de la universitat de Mont-real, al Canadà. Precisament aquesta ciutat va ser la seu de l'anterior edició d'aquest congrés itinerant. La primera edició va celebrar-se a Manresa el mes de juliol del 2006 i posteriorment es va traslladar a Dortmund (2007) i Nova Jersey (2009). L'any 2008 no es van dur a terme les jornades.

Les classes han tingut també la presència d'Enric Ventura, actualment professor del departament de Matemàtica Aplicada III (MA3) de l'EPSEM i un dels impulsors de la primera edició del projecte. Ventura, que ha treballat com a investigador en universitats d'arreu del món com ara Nova York i Nebraska, és el coordinador d'aquesta cinquena trobada, feina que ja va fer en l'edició del 2006.

Pel que fa a la resta de participants que han de prendre part en el congrés, i que arriben de punts tant de dins l'estat espanyol com de països com ara Anglaterra, Rússia i França, s'espera que comencin a arribar el cap de setmana.