La 17a edició de la Fira de l'Aixada de Manresa, en el marc de les Festes de la Llum, es renova amb la creació de quatre espectacles teatrals centrals inspirats en moments històrics viscuts a la ciutat en època medieval. Un dels coordinadors de les recreacions, Ivan Padilla, ha explicat que la voluntat a estat explicar els fets de manera cronològica "per facilitar-ne la comprensió". Així, dissabte al matí es podrà assistir a l'entrada del bisbe Galceran Sacosta a la ciutat, mentre que a la tarda arribaran a Manresa el rei Pere III i la reina Maria de Navarra. Diumenge al matí s'acomiadarà els reis i, a la tarda, amb el bisbe, es recrearà l'arribada de la Llum del 21 de febrer de 1345 a la ciutat.

Els propers 22 i 23 de febrer se celebrarà a Manresa la 17a edició de la Fira de l'Aixada, mercat medieval de la Llum. El regidor de Cultura, Joan Calmet, ha explicat que la fira, que va néixer com un acte més en el marc de les Festes de la Llum, ja està "plenament consolidada en el seu format". Per aquest motiu, Calmet ha destacat que la fira ara volgudament "no creix en nombre de parades, sinó en la qualitat dels espectacles".

Més de tres-centes persones, actors i voluntaris d'entitats i grups locals, donaran vida als carrers del centre de la ciutat, ambientats especialment per a l'ocasió, on els visitants conviuran amb artesans, nobles, guerrers o marginats.

El plat fort de la festa, segons ha explicat Calmet, seran els quatre espectacles teatrals centrals inspirats en moments històrics viscuts a la ciutat. Els fets es representaran d'una manera cronològica, tot i que es podran entendre independentment. Un dels coordinadors artístics, Ivan Padilla, ha explicat que les noves peces han implicat la creació de nous personatges com el conseller del rei i un construcció de la Sèquia, figures que conduiran l'acció narrativa de les obres.