Els pollancres han viscut aquesta primavera un ritme de pol·linització mai vist a la ciutat, amb registres històrics, com a mínim en les darreres dues dècades. En els últims dies, Manresa, on predomina aquesta espècie d'arbres, viu els efectes del següent pas del procés: la floració.

Borrissol blanc acumulat a les voreres, als embornals o simplement volant per l'aire, és una realitat en pràcticament tota la ciutat. Hi ha zones on fins i tot resulta molest. Són les més properes a la ribera del riu Cardener, on predominen els pollancres, com ara el cementiri, el passeig del Riu o el barri de Miralpeix. Aquest borrissol blanc, que envolta la llavor de pollancre, indica que l'arbre ha començat a florir.

Malgrat que anirà cada cop a menys, la floració dels pollancres durarà uns quants dies més. La raó? Aquesta primavera, concretament l'última setmana de març i la primera d'abril, els pollancres van pol·linitzar més del que és habitual. Segons dades de la Xarxa Aerobiològica de Catalunya (constituïda per la Unitat de Botànica i l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la UAB), preses al Camp d'Aprenentatge de la Culla de Manresa, es van arribar a comptabilitzar més de 100 grans de pol·len per metre cúbic. L'any passat el màxim, assolit una setmana més tard que aquesta campanya, va estar poc per sobre dels 50 grans. També supera la mitjana dels darrers 18 anys i els màxims històrics de pol·linització d'aquesta espècie als quals s'ha arribat des del 1996.

David Navarro, tècnic analista de de la Xarxa Aerobiològica de Catalunya, explica que la pol·linització del pollancre ha estat molt brusca a Manresa, amb nivells elevats i concentrats en pocs dies. Justifica aquesta situació pels grans canvis de temperatura que hi va haver el mes de març. Segons el Camp d'Aprenentatge de la Culla, els darrers dies del mes es van viure variacions de les temperatures màximes de fins 5 graus en una sola jornada i de les mínimes de 8 graus, també en un sol dia.