La irrupció de les noves tecnologies els últims anys no són els únics canvis que ha viscut la nostra societat, tot i que pugui semblar-ho. L'evolució del treball al camp i a la ramaderia n'és un altre, però ha passat més desapercebut excepte per als pagesos. Fa tan sols 60 anys, per exemple, per treballar un camp d'una hectàrea un pagès hi havia de destinar 348 hores. Ara, amb la maquinària agrícola que hi ha, es fa en poc més de 4 hores.

Ho explica Jordi Torras, gerent de maquinària agrícola Torras, empresa manresana que va fundar el seu avi i que enguany compleix els 75 anys. Ahir va celebrar l'aniversari amb diverses activitats a la seva seu de la Pujada Roja. Hi va haver portes obertes i una conferència de l'historiador Albert Torras Pey sobre "100 anys d'agricultura i mecanització".

La família Torras prové de la finca can Fonfiguera del Poal. Als anys 30 Jaume Torras va muntar un taller de fusteria a la carretera de Vic on construïa carros. "Llavors es treballava el camp amb tracció animal. L'única maquinària que hi havia tenia la sang calenta", diu Jordi Torras. El fill del Jaume, Josep, es va dedicar al mateix però ja va començar a introduir les primeres màquines que combinaven fusta i ferro i "va ser un dels precursors de les primeres garballadores, lligadores o segadores" que encara empenyien animals.