L´empresa municipal Aigües de Manresa SA ha presentat el projecte de restauració i millora al torrent de la Creu del Tort i al camí de la Font dels Fans o de la Vall del Paradís. La primera fase del projecte preveu que les obres durin 9 mesos i s´han pressupostat amb 233.965,43 €, iva inclòs.

El torrent de la Creu del Tort, amb una conca de 40 hectàrees situades al sud-est de la ciutat de Manresa, té un tram a cel obert entre el carrer Nou de Santa Clara i la desembocadura al riu Cardener que funciona com a sobreeixidor de les aigües pluvials. Aquesta part a cel obert disposa de dos salts topogràfics importants, de 10 i 15 metres respectivament, que en períodes de pluja forta provoquen que l´aigua adquireixi molta velocitat fent que malmeti les parets del torrent i alguna paret de finques limítrofs.

Així, la primera fase de les obres de millora del torrent preveu modificacions en l´estructura de de sguàs d´aquests dos salts per tal d´alentir el corrent d´aigua, així com la restauració i canalització d´alguns trams del torrent amb murs de pedra.

Es col·locaran uns dissipadors, en l´interior del tram de torrent canalitzat sota el carrer Nou de Santa Clara, que reduiran la força i velocitat de l´aigua abans d´arribar al primer salt. A més, es netejaran i restauraran les parets del torrent en la seva totalitat.

Paral·lelament es preveu recuperar l´antic camí per a vianants de la Font de Fans, també anomenat camí de la Vall del Paradís, inclòs dins la ruta ignasiana de la ciutat i que enllaça diversos espais d´interès ignasià i paisatgístic. En aquest camí és on va tenir l´episodi de l´Eximia Il·lustració del Cardener, de sant Ignasi de Loio la en la seva estada a Manresa l´any 1522.

Actualment el camí no té continuïtat ja que està tallat al tram abans d´arribar a la Creu del Tort i al tram abans d´arribar al Pou de Llum, al barri de la Balconada.

El projecte d´Aigües de Manresa inclou l´estudi d´impacte i integració paisatgística corresponent i preveu la restauració dels horts, feixes i murs de pedres existents malmesos durant l´execució de les obres, així com la replantació d´arbres espècies vegetals autòctones.