Manresa ja té a punt les activitats pel Dia Internacional contra la Violència de Gènere. La regidora de Serveis Socials, Mercè Rosich, la representant del Consell Municipal de la Dona, Mila Lopez, la presidenta del grup de suport a les dones víctimes de violència masclista, Lilium, Conxita Almarcha; i la tècnica del SIAD, Carme Batista han presentat avui els actes que vertebraran la jornada, que se celebrarà el 25 de novembre. Els actes els organitza l’Ajuntament de Manresa, a través del Servei d’Informació i Atenció a la Dona (SIAD) i el Consell Municipal de la Dona.

Mercè Rosich ha explicat que, tot i que ja fa anys que la sensibilització s’adreça sobretot als joves, és una prioritat dins la prevenció contra la violència masclista, aquest any s’hi fa més incidència i s’involucra el sector jove en les activi tats de la commemoració del Dia Internacional contra la Violència de Gènere. “Pensem que tenim una feina molt important a fer amb els joves perquè no repeteixin models adults, i hem vist que hi ha adolescents amb unes actituds, converses i conductes que pensàvem que havíem deixat enrere fa anys” ha dit.

Així, ha destacat entre d’altres actes, el concurs de manifests en el qual participa l’alumnat de secundària, amb la col·laboració del professorat dels centres. El manifest guanyador, tornarà a ser l’escollit per representar la ciutat a l’acte institucional del dia 25 de novembre. Els manifestos que s’elaborin a les aules participaran en un concurs . El text guanyador serà el que representi més àmpliament a les manresanes i manresans en el seu rebuig contra la violència masclista. Un grup de l’alumnat del Lacet&ag rave;nia realitzarà un reportatge fotogràfic dels actes.

Carme Batista, ha explicat que la implicació d’estudiants de secundaria s’ampliarà amb la participació en el teatre fòrum ‘Toca de peus a terra’ on es representaran situacions de violència de gènere més freqüents entre els joves. A banda, de la lectura del manifest guanyador del concurs, en l’acte institucional, hi haurà la lectura dramatitzada del poema "Reencarnacions" a càrrec "Qüestió de 4”, una jove companyia de teatre. A més, la imatge que acompanya la difusió de la campanya d’aquest any l’ha dut a terme un grup d`Espai Jove.

L’exposició “Joves contra la violència” realitzada per l’alumnat del Pius Font i Quer i de Lacetània i la participació en el debat intergeneraciona l de l’alumnat del Guillem Catà de Manresa i de l ‘Escola Diocesana de Navàs, tancaran el conjunt d’activitats protagonitzades pels sector més jove de la ciutat.

A banda, la nova comissió de feminisme del Consell Municipal de la Dona, formada majoritàriament de dones joves, farà la presentació del seu manifest durant els actes de la campanya.

Mila Lopez ha explicat que els objectius de la nova comissió Feminisme per a no feministes del Consell de la Dona, són d’una banda arribar i involucrar a les dones joves, i de l’altra fer campanyes que per donar visibilitat a les petites violències per afavorir la prevenció d‘aquesta entre els joves. “Volem donar veu a les dones que ja no hi són per conscienciar i involucrar a les que si que hi som”.

Conchita Almarcha, del grup Lilium, ha exposat els objectius de la xerra da que organitzen, “Que ens porta a ser víctimes”, que és el de fer conscients els processos personals, emocionals i familiars que porten al victimisme per tal de poder transformar-los davant els conflictes. Es farà el dijous dia 20 a les 5’30 de la tarda al Centre Cultural del Casino. Des del grup de suport a les dones víctimes de violència masclista, Lilium, “acollim, donem suport i assessorem a les dones que han patit violència de gènere, però a la vegada els donem les eines perquè entenguin que tot i que han estat víctimes el seu futur passa per deixar de ser-ho, perquè mirin de cara al futur i tirin endavant amb els fills”.

Debat intergeneracionals de dones

Una de les novetats d’enguany és el projecte “Connectades: jornades de debat intergeneracional a la Catalunya Central” promogut Institut Català de les Done s que es fa amb l’objectiu de recuperar i posar en valor la saviesa de les dones grans. Segons ha explicat la tècnica del SIAD, l’activitat vol posar en valor una saviesa que no es recull en els llibres però que ha estat sempre molt importants per la vida quotidiana. A Manresa, ens hem centrat en la capacitat de les dones per superar situacions de crisi. El projecte té com objectiu fer un intercanvi d’experiències entre les diferents generacions de dones, per tal que aquests coneixements es puguin traspassar a les noves generacions. Un intercanvi on les experiències d’unes pugin ajudar a les altres i on les relacions entre dones joves i dones grans sigui una font d’ enriquiment mutu.

El projecte es realitzarà a diferents municipis de la Catalunya Central. Al Bages, es farà conjuntament entre el SIADs del Consell Comarcal i l’Ajuntament de Manresa i tindrà com a lema centra l: “Els recursos personals de les dones davant les dificultats”.

Per tal de poder treballar millor l’ intercanvi d’experiències entre noies joves i dones grans, s’ha comptat amb la col·laboració dels mòduls d’inserció social de l’Escola Diocesana de Navàs i d’animació sociocultural de l’IES Guillem Catà de Manresa. El debat es farà públicament el dimecres dia 19 de novembre, a les 4 de la tarda, al recinte firal.

El 25 de novembre, l’acte central de la campanya

Com en els darrers any l’acte central de la campanya serà l’Acte Institucional contra la Violència de Gènere que es durà a terme el mateix dia 25 a la plaça Major, a les 12 del migdia. Durant l’acte es donarà veu als joves mitjançant la lectura del manifest guanyador del concurs realitzat entre l’alumnat de secundària així com al Consell Municipal de la Dona.

A més, hi haurà les intervencions institucionals de l’alcalde de Manresa, Valentí Junyent i la regidora de Serveis Socials, Mercè Rosich i el Delegat del Govern de la Catalunya Central.

Com a novetat l’acte comptarà amb la lectura dramatitzada del poema de “Reencarnacions: vinc de l’ahir” de Jenny Londoña, activista a favor de l’equitat i els drets de les dones. El poema, guanyador del concurs de poesia Gabriela Mistral al 1992, és un recorregut històric per totes les desigualtats i violències rebudes per les dones al llarg dels temps. El grup de joves actors i actrius Qüestió de 4, reforçaran aquestes paraules recitades per la Fina Tapias, amb una interpretació visual.

Situació detectada des del SIAD

El nom bre de dones ateses al SIAD per violència masclista és similar als darrers anys (114 el 2013 i 110 el 2014), tot i que en contextos de precarietat econòmica fa més difícil a les dones víctimes de violència sortir d’aquesta situació a causa de la dependència econòmica. La dificultat per a trobar feina complica la recuperació global de les dones, fent que en alguns casos les situacions es prolonguin en el temps per la impossibilitat d’una ruptura de la convivència que contribuiria a la recuperació de les dones.