Manresa encara la fase final per renovar el pla urbanístic de la ciutat i l'Ajuntament ha decidit congelar durant un any 46 àmbits especialment "sensibles", que inclouen 250 finques, per evitar moviments especulatius.

En el pas d'un pla de regulació urbanística a un altre queden exposats els sectors on hi haurà canvis, que els especuladors poden aprofitar per prendre posicions per comprar a un preu i després intentar vendre més car o, simplement, aconseguir una propietat que seria necessària per desenvolupar un projecte i que els pot reportar una sucosa indemnització. Això és el que es vol evitar.

El regidor d'Urbanisme, Ramon Bacardit, ha explicat que amb l'aprovació inicial d'un pla general d'ordenació urbana és d'obligat compliment la suspensió de llicències en els àmbits afectats.

La llei preveu que en les tasques de redacció del pla general per motius d'estudi en determinades zones es faci una suspensió acotada en els àmbits que es cregui necessari "per motius estratègics de desenvolupament urbanístic".