L'enginyer manresà Xavier Arrufat és el creador d'un sistema pioner basat en la intel·ligència artificial per evitar que hi hagi usuaris que es colin a les estacions dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC). El seu principal col·laborador ha estat el jove de 25 anys de Masquefa Andreu Figueras.

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, acompanyat pel president de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, Enric Ticó, va visitar ahir l'estació de plaça Catalunya dels FGC, on s'ha instal·lat el sistema de control de frau Detector, que funciona com a prova pilot a l'estació de Provença des de maig del 2014 amb uns resultats del 70% de la reducció del frau.

El departament de Territori i Sostenibilitat va anunciar ahir que el sistema Detector s'anirà instal·lant de manera progressiva a altres estacions de la xarxa de FGC.

Xavier Arrufat ha explicat que aquest sistema pioner alerta sobre les persones que cometen frau travessant la barrera tarifària aprofitant el pas d'un altre usuari. El Detector "compara imatges i estableix patrons de moviments de forma que pot detectar si hi ha dues persones que passen massa juntes". Quan això passa envia la seqüència de pas a l'interventor de Ferrocarrils que hi hagi més a prop que pot visualitzar l'escena i intervenir amb constància documental del que ha passat per sol·licitar el bitllet.