Segueix-nos a les xarxes socials:

El satèl·lit Rosetta canvia d'òrbita per poder establir contacte amb el robot Philae

La maniobra l'ha dirigit un equip de l'Agència Espacial Europea en el qual hi ha el manresà de 29 anys Robert Guilanyà, enginyer aeronàutic

L'equip de l'Agència Espacial Europea ja ha fet les maniobres perquè la nau Rosetta s'acosti al cometa 67P, on hi ha la sonda Philae, per establir-hi contacte. Fins ara era a 235 quilòmetres del cometa, i se li han enviat instruccions perquè s'acosti a 180 quilòmetres. El manresà Robert Guilanyà forma part de l'equip que calcula les trajectòries i maniobres de la Rosetta (vegeu Regió7 del 17 de juny). Els pròxims dies són vitals per rebre més senyals.

Guilanyà és enginyer d'Aeronàutica i de Sistemes Espacials, i treballa al departament interplanetari de l'Agència Espacial Europea, a la població alemanya de Darmstadt, tocant a Frankfurt. És un dels controladors de terra.

Els dies 13 i 14 de juny el Philae va emetre, inesperadament, dos senyals després d'estar 7 mesos en hibernació. Això va fer variar els plans de la missió, i es van començar a canviar les trajectòries de la Rosetta per poder rebre nous missatges i al mateix temps enviar ordres al Philae perquè reprengui les seves operacions científiques.

En el moment de rebre els dos senyals la nau era a 235 quilòmetres del cometa 67P, i li han fet arribar ordres perquè baixi la seva òrbita fins als 180 quilòmetres, segons informa Spaceflight Now. Actualment el cometa 67P és a 304 milions de quilòmetres de distància de la Terra i va en direcció al Sol. L'augment de la temperatura ha activat pols i vapor al voltant del cometa, amb la qual cosa la nau Rosetta no s'hi pot acostar més perquè podria ser perillós.

Prem per veure més contingut per a tu