El rector de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalu-nya (UVic-UCC), Jordi Montaña, va destacar ahir la importància que significa per a Manresa integrar-se en el conjunt de ciutats mitjanes del país que es poden considerar universitàries de ple dret. El pregoner de la festa major va tractar també sobre la importància de la fluïdesa en la transferència del coneixement que genera el món acadèmic cap als àmbits social i empresarial, en un acte al saló de sessions de l'ajuntament de la capital bagenca, ahir al migdia, que va aplegar a la vora d'una vuitantena de persones.

"Tenir o no tenir universitat és un fet que marca i que marcarà el destí de les ciutats", va explicar Montaña en l'arrencada del seu parlament. I va afegir, tot seguit: "les empreses i les universitats s'han d'acabar coneixent i s'han d'acabar entenent".

La Fundació Universitària del Bages va néixer el 1986 però no va ser fins al 1990 que va iniciar l'activitat. Per aquest motiu, aquella iniciativa celebra enguany les noces d'argent amb la satisfacció de constatar el camí recorregut. Des d'aquell nucli primigeni de l'Escola Universitària d'Infermeria que va obrir portes a les Saleses, la FUB va fer un salt endavant decisiu amb la nova seu de l'avinguda Universitària el 2002. La clínica i la residència van dotar posteriorment de més envergadura un projecte l'última perla del qual és el nou Centre Internacional de Simulació i Alt Rendiment Clínic.

La Fundació Universitària del Bages també ha anat agafant cos durant aquest quart de segle gràcies a la progressiva obertura de diferents escoles universitàries. La federació amb la Fundació Universitaria Balmes-Universitat de Vic va donar com a resultat la creació de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (que des de la ciutat també s'ha batejat oficiosament com UManresa). Tal com va destacar l'alcalde, Valentí Junyent, "el curs 2015-16 ja no parlarem d'escoles universitàries sinó de facultats i degans propis".