La Generalitat ha licitat la redacció del projecte constructiu que permetrà concretar la implantació d’una nova via verda a la carretera BV-4501 entre Manresa i Santpedor, a la comarca del Bages.

El projecte haurà de definir la configuració del nou vial, que tindrà una longitud aproximada de 3,5 quilòmetres, entre el Parc de l’Agulla, a Manresa, i Santpedor, passant pel nucli de Sant Iscle de Bages. Tindrà una amplada de 3 metres, amb marges de 0,5 metres segons les condicions de cada tram. El projecte estarà redactat en un termini de vuit mesos, i té un cost aproximat de 33.250 euros.

El passat mes de febrer, El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, va anunciar una inversió de més de 4 milions d'euros en el període 2016 - 2018 per a ampliar la xarxa de carrils bici i vies verdes arreu del territori. Entre aquestes ampliacions hi hauria projectar un carril per a ciclistes que unís Manresa i Santpedor seguint el traçat de l'actual carretera BV-4501, que uneix ambdues poblacions. També es preveu estudiar adaptar per a les dues rodes la via que va de la capital del Bages fins al terme de Viladordis.

Rull va concretar l'estratègia del Departament en relació a les dues rodes en la reunió trimestral de la Mesa de la Bicicleta, que integra administracions, entitats, associacions i empreses que treballen per a potenciar l'ús de la bicicleta a Catalunya.

Segons dades del Baròmetre de la Bicicleta 2015, a Catalunya són usuàries de la bicicleta més de 2,5 milions de persones, de les quals prop de 500.000 ho fan de manera diària, tant per lleure, oci o desplaçaments quotidians. Un 56,8% de la població té una bicicleta per a ús personal i el 40,8% en són usuàries amb alguna freqüència, una xifra que es manté relativament estable en relació amb les enquestes dels últims anys

El Departament estudiarà la implantació d'una desena d'actuacions específiques.