La delegació del Bages-Berguedà del Col·legi d'Arquitectes i l'entitat ecologista Meandre van aplegar a la sala d'actes del Casino, dijous al vespre, mitja dotzena d'experts perquè donessin des del punt de vista urbanístic, ecològic i de l'enginyeria la seva visió sobre els espais lliures que envolten les ciutats i la seva incidència concreta en el cas de l'Agulla. L'intens debat va posar en evidència aspectes comuns: la configuració de la fesomia futura de l'entorn del parc és una oportunitat que passa pels acords intermunicipals.

Pere Vidal, arquitecte; Xavier Mayor, biòleg; Julián Galindo, arquitecte; Miquel Vidal, arquitecte; Ignasi Aldomà, geògraf; i Àlex March, enginyer tècnic agrícola, van posar en evidència la necessitat, en primer terme, de definir clarament què es vol que sigui l'entorn de l'Agulla sense oblidar que cada cop les administracions tindran menys recursos per contrarestar la força del mercat que pressiona els espais periurbans.

Les respostes a aquest plantejament són les que, en opinió dels experts, acabaran marcant la fesomia futura de l'entorn de l'Agulla.

Fent un exercici de realisme van recordar que l'entorn de l'Agulla és un espai molt agrari poc divers des d'un punt de vista ecològic i delimitat per una xarxa d'infraestructures abundant, així que un dels grans reptes de futur seria aconseguir que els usos que tingui el sector siguin fluids.

Un projecte clar, global i pactat hauria de ser el pal de paller.