L´Ajuntament de Manresa i el Consell Comarcal del Bages han organitzat una jornada de debat sobre el salari mínim de ciutat, un acte que tindrà lloc el proper dijous, 15 de setembre, a les 18 hores, a la sala d´actes de la FUB2 (Bases de Manresa 1 - Antic CTM).

Durant la jornada es debatrà sobre els avantatges i desavantatges si s´estableix un salari mínim de ciutat, fórmules per calcular els seus imports i possibles instruments a l´abast dels Ajuntaments per tal d´incentivar la seva implementació a escala local. També es donaran a conèixer experiències internacionals relacionades amb aquesta idea.

L´acte serà conduit per la regidora de Dinamització Econòmica de l´Ajuntament de Manresa, Mireia Estefanell, i la consellera de Promoció Comarcal, Fina Rodríguez. Comptarà amb la participació d´Oriol Illa, president de la Taula del Tercer Sector i Raül Ramos (foto), professor d'Economia del grup AQR-IREA de la Universitat de Barcelona.

El salari mínim a Espanya és dels més baixos de la Unió Europea

En la situació de crisi actual s´ha posat de manifest que el Salari Mínim Interprofessional (SMI) -fixat actualment pel govern de l´Estat en 655,20 euros- no garanteix un nivell de renda acceptable i que hi ha persones i famílies que es troben al llindar de la pobresa tot i disposar d´una feina remunerada al mercat laboral. A més, el salari mínim a l'Estat espanyol és dels més baixos del conjunt de la Unió Europea quan es compara amb el salari mitjà. Les institucions europees recomanen augmentar-lo per tal de garantir un nivell de vida digne als treballadors i treballadores i a les seves famílies.

Per donar resposta a aquesta situació, diversos Ajuntaments de la comarca han posat en marxa iniciatives per impulsar l´establiment d´un salari mínim de ciutat que permeti viure amb dignitat i evitar situacions de precarietat i penúria laboral. El propi Ajuntament de Manresa ha incorporat una actuació al Pacte de Ciutat per a la promoció econòmica i la cohesió social en aquest sentit.