Que els infants aprenguin per ells mateixos a decidir la quantitat de menjar que necessiten o quins aliments es poden anar introduint gradualment són algunes de les recomanacions de la guia per a l'alimentació en la primera infància (de 0 a 3 anys) que s'ha presentat al Palau Firal de Manresa.

És una publicació de l'Agència de Salut Pública de Catalunya amb l'objectiu de millorar la qualitat de l'alimentació i el desenvolupament dels infants.

A la presentació que s'ha fet a Manresa, la primera d'àmbit català, hi han assistit més de 140 professionals de sanitat i ensenyament de la Catalunya central. Per l'interès que ha suscitat es preveu oferir noves sessions aquest curs.

La guia remarca que l'ordre d'incorporació de nous aliments no és transcendental i que a partir del sisè mes es poden oferir, gradualment, aliments com hortalisses, farinacis, llegums, carn, peix, ous, fruites seques aixafades o mòltes i oli d'oliva verge.

Limitar les quantitats

Segons la Societat Catalana de Pediatria, la introducció molt estricte d'aliments no està relacionada amb un menor risc de tenir al·lèrgies ni malalties relacionades amb l'alimentació.

Pel que fa als segons plats, com carn, peix i ous, la guia subratlla la importància de limitar-ne les quantitats a les necessitats nutricionals dels infants. Considera que se'n consumeix massa i això s'associa a un risc d'obesitat infantil.

En un altra apartat aconsella no allargar excessivament el consum d'aliments triturats i recomana incorporar-ne de diferents. Assegura que oferir aliments sòlids aixafats o a trossets, segons el tipus d'aliment, permet que l'infant pugui menjar de manera autònoma i que reguli millor la quantitat consumida.

La publicació destaca que és important que l'infant aprengui a decidir sobre la quantitat, ja que és capaç d'autoregular-ne la ingesta en funció de les seves necessitats.

Per a la dietista-nutricionista de l'Agència de Salut Pública, Gemma Salvador, "la millor manera de proporcionar a l'infant la quantitat d'aliment que necessita és respectant la seva sensació de gana i sacietat", tal com es fa durant el període d'alletament. Recomana que sigui una oferta variada i adaptada a cada edat.

La guia la va editar el departament de Salut el 2009, i ara s'ha actualitzat d'acord amb les últimes evidències científiques i el consens de professionals de la sanitat i l'ensenyament.