Des del desembre passat, a banda dels gossos, l´Aixopluc, la protectora d´animals de Manresa, també es fa càrrec dels gats de carrer que hi ha a la ciutat. Al marge de les nou colònies controlades, segons informació aportada per la presidenta de la protectora, Rafaela González, a la capital del Bages hi ha 38 focus de gats (ells els anomenen poblacions). En molts, la gent els dóna menjar, la qual cosa ajuda a incrementar-ne més el descontrol i a empitjorar-ne la salubritat. Per resoldre-ho, des del febrer passat, la protectora en recull els gats i els esterilitza i vacuna si cal. De moment, ho ha fet amb més de 260 d´aquests focus i quaranta més de les colònies.

La feina que porta a terme ara la protectora és la que durant un temps va intentar assumir l´entitat sense ànim de luxe Progat, però eren quatre gats (mai millor dit) i tenien pocs recursos, de manera que era una tasca lenta i molt a petita escala. Aquesta entitat es va donar de baixa a principi del mes passat perquè només hi quedaven dues persones en actiu. Una d´elles, Xesca Villalba, ha celebrat que la protectora s´hagi fet càrrec de la feina que ells van posar en marxa.

El març passat, en un article publicat per Regió7, Prograt va situar en 40 els focus de gats que hi havia repartits per la ciutat, mentre que l´Ajuntament parlava de catorze. Ara que la protectora se n´ha responsabilitzat, situa aquesta xifra en 38, bastant més amunt del que ho feia el consistori manresà i igual a la donada per Progat.

Als més de 300 gats esterilitzats des del febrer passat també els han fet analítiques per saber si tenen leucèmia o immundeficiència, que són dues malalties infeccioses. González apunta que «el que està assumint la protectora és un cost molt gran». Posa en relleu que a Manresa «aquest és un tema que no controlava ningú» de forma sistemàtica, de tal manera que «hi ha molt descontrol perquè hi ha gent que els dóna pinso, però n´hi ha d´altra que els dóna de tot i això el que provoca són nuclis d´infeccions, els veïns enfadats i, com sempre, que els principals perjudicats siguin els animals».

L´ordenança municipal prohibeix donar menjar a animals a la via pública; però un urbà també ho fa

L´ordenança ho prohibeix, però, tal com corrobora la presidenta de la protectora d´animals de Manresa, Rafaela González, moltes persones es dediquen a donar menjar als gats que hi ha pels carrers. Una, ha confirmat la protectora, és un policia local, que els dóna pinso. L´agent ha estat reprovat per veïns del Barri Antic on deixa el pinso, amb els quals s´hauria enfrontat de males maneres.

Fonts de la Policia Local de Manresa han admès a Regió7 que estan al corrent del cas i que, per part seva, «hem fet les passes que calia en el seu moment». Això és, avisar-lo que cessés en la seva activitat per molt benintencionada que sigui. Entenen la contradicció en què entra el policia amb l´ordenança. Per part seva, el govern municipal ha desmentit aquesta activitat i ha afirmat que aquesta persona té adjudicada una colònia de gats on, com a voluntari i fora de servei, va a posar el menjar.

L´ordenança municipal reguladora de la tinença d´animals domèstics de companyia i gossos potencialment perillosos diu el següent quant a l´alimentació d´animals a la via pública: «queda prohibit alimentar de forma general els animals (gossos, gats, coloms...) a la via pública, amb l´excepció dels punts habilitats per l´Ajuntament per al control de les poblacions preexistents d´animals salvatges urbans o peridomèstics», com seria el cas de les colònies de gats, on hi ha una menjadora, un abeurador i s´hi fa la captura de felins per al seu control veterinari, desparasitació i posterior alliberament. L´ordenança, que va entrar en vigor l´agost de fa dos anys, també «prohibeix l´alimentació en zones particulars, inclosos els solars o altres espais similars, dels animals dels quals no es pugui acreditar la possessió». No complir el que diu es considera una infracció lleu i es pot sancionar per part de l´Ajuntament amb entre 150 i 300 euros.

Budells i pasta bullida

Sobretot al Barri Antic, tot i que no és l´únic lloc de Manresa on n´hi ha, González comenta que els solars i les cases abandonades són espais abonats als focus de gats. No hi ajuda que hi hagi persones que no segueixin les recomanacions que els fan. Esmenta el cas concret d´una «senyora que els tira budells de pollastre» i el d´«unes altres que els posen fideus i espaguetis. Els vam demanar que, tant per tant, utilitzessin pinso i ens van respondre que els surt més a compte posar-los pasta bullida».

Una ciutat dels gats

La ciutat dels gats. Així és com es refereix la presidenta de la protectora a l´espai que voldrien habilitar en un terreny veí on hi ha el seu refugi, a Can Poc Oli. Es tracta d´una extensió de més de 6.000 m2. Just ara començaran a posar fil a l´agulla. La idea és tancar-ne el perímetre i traslladar-hi la majoria de gats de Manresa que no estan en colònies, sobretot pensant en els que hi ha en els focus del Barri Antic. «Com que és un espai que fa desnivells podria quedar molt bé i la gent el podria visitar».