Aquest dimecres se celebrarà a Manresa un acte per commemorar els 600 anys de l'arribada de la població gitana a Catalunya. Es durà a terme a 2/4 de 8 del vespre a l'església evangèlica de Filadèlfia, un centre de referència per a una part significativa de la comunitat gitana a la capital del Bages.

L'acte comptarà amb l'assistència de l'alcalde de la ciutat, Valentí Junyent; la regidora de Cohesió Social de l'Ajuntament, Mercè Rosich; i del cap de la Policia Local de Manresa, Jordi Mora.

L'activitat, que vol ser un reconeixement a la comunitat gitana a Manresa, inclourà la participació en el culte evangèlic. També hi haurà parlament d'autoritats i de representants de l'església i de la comunitat.

L'església evangèlica de Filadèlfia fa 40 anys que és a Manresa. Es troba al carrer Jaume d'Arters, al sector de les Bases. Anteriorment era al carrer Santa Llúcia.

La Generalitat va decidir que enguany es commemoraria l'arribada dels primers gitanos a terres catalanes. Va ser l'any 1415 a la ciutat de Perpinyà, que en aquells moments formava part del principat. A partir d'aquest moment hi ha altres mencions ja més sovintejades sobre l'arribada o pas pel territori català de més població gitana. Concretament els anys 1447, 1460 o el 1470.

Per recordar aquests fets el Govern català ha triat el lema "600 anys del poble Gitano a Catalunya. Un poble dins un país". L'obertura de la commemoració es va fer el març passat amb un acte al palau de la Generalitat.