Les famílies de l'escola Valldaura de Manresa, que fa vuit cursos que està en mòduls prefabricats, van expressar, ahir, el seu malestar al ple municipal pel fet que no hi hagi cap previsió sobre quan es construirà, i on, l'edifici definitiu del centre educatiu. La regidora d'Ensenyament, Mercè Rosich, va admetre que l'Ajuntament hauria d'haver informat el 2014 que ja no tenia el terreny on sempre havia dit que aniria l'edifici.

Fent ús del reglament de participació ciutadana, Carles Garrido, de l'AMPA del centre, va recordar els fets que els havien portat al ple: la condició de provisionalitat de l'escola, que "ens fa sentir decebuts"; la sensació que "l'administració no reconeix el valor de la feina" que hi està fent l'equip educatiu, i el fet que, malgrat que l'Ajuntament hagi expressat que continua sent prioritari, no hagi concretat on es farà l'edifici definitiu. Per rebre respostes, van formular fins a onze preguntes, com ara què ha fet el consistori per lligar un nou terreny per fer-hi l'edifici i si ha tractat el tema amb la Generalitat per "arribar a algun acord o compromís"; quant temps estarà en un espai provisional, i si l'Ajuntament aposta pel centre i pel barri.

Pel que fa al debat polític, es va aprovar l'esmena de substitució a la moció presentada pel PSC. El text aprovat afirma que durant el 2017 l'Ajuntament farà un treball tècnic de planificació futura de les necessitats per a la ciutat d'equipaments educatius que portarà a debat a la recerca del màxim consens al Consell Escolar Municipal.

L'Ajuntament es referma que la construcció de la nova escola Valldaura continua sent prioritària, independentment d'altres actuacions que tingui planificades i que pugui portar a terme el departament d'Ensenyament. Es compromet a vetllar perquè disposi de les condicions adequades per desenvolupar la seva activitat docent i assegura que reprendrà el contacte, continuat i permanent, amb la comunitat educativa de l'escola, l'AMPA i tots els agents vinculats. També amb l'associació de veïns.

El que han expressat els pares i mares: decepció i molts interrogants

"Arrel de la notícia publicada el dissabte 12/11/2016 al diari Regió7 on s´informava que l´Ajuntament posarà a disposició de la Generalitat el terreny per a la construcció de la nova escola de Les Bases, la comunitat educativa de l´escola Valldaura vam sentir la preocupació que la construcció de l´edifici de la nostra escola quedés en un segon pla.

Vagi per endavant que en cap moment la nostra preocupació és que es decideixi fer una escola nova a la ciutat, però sí que veiem amb molt neguit que la construcció d´un nou edifici per una altra escola pugui anar en detriment de la construcció de l´edifici escolar del barri de Valldaura, un centre escolar que ja fa vuit cursos que es troba en un espai provisional, amb tot el que això implica de falta de recursos i de minses inversions. Una escola que actualment compta amb 226 alumnes i que està en vies de creixement. L'única escola pública del barri de Valldaura, al que li ha donat vida i sentiment de pertinença, entre moltes altres coses.

El fet de portar vuit anys en aquestes condicions de provisionalitat ens fa sentir decebuts. Decepció que s´accentua quan no ha estat fins que hi ha hagut una mica soroll per què se´ns informi, i de moment només a través de mitjans de comunicació, que de tot el que estava previst i promès, hores d´ara ja no hi ha res.

Les famílies i els alumnes estem molt contents de la metodologia emprada, dels resultats i del treball de l´equip educatiu en el nostre centre, cosa que ens encoratja, i molt, a seguir treballant per tal que el nou edifici sigui una realitat el més aviat possible. Podem afirmar amb rotunditat que pertanyem a una molt bona escola i tenim la sensació que l´administració no reconeix el valor de la feina que allà s´hi està duent a terme. Desitgem, de cor, que aquesta sensació sigui equivocada i que ens demostreu amb fets que anem errats.

Una altra notícia publicada aquesta setmana al diari Regio7 va augmentar la nostra preocupació i indignació, ja que es comunicava que l´Ajuntament actualment no disposa de cap terreny per a la construcció de la nostra escola.

L´any 2011, el regidor d´ensenyament i el cap de Planejament de l´Ajuntament de Manresa van fer una visita als terrenys de la futura escola amb pares i l´equip directiu de la nostra escola, i ens van fer lliurament d´uns plànols del Pla Especial 13 Mossèn Vall on hi sortia representada la futura escola.

Aquesta promesa no tan sols ha estat incomplerta, sinó que segons hem sabut a través de la premsa no se´ns va informar del fet que l´Ajuntament ja no disposa d´aquests terrenys.

És evident que aquesta situació, pel que fa a la construcció de la futura escola Valldaura, ens ha generat incertesa, malestar i dubtes, per la qual cosa us volem formular un seguit de preguntes fruit de la desinformació que patim sobre els processos i prioritats d´aquest consistori.

1- Si, segons el comunicat de premsa d´aquest Ajuntament, en relació a l´escola Valldaura, la construcció de la nostra escola és una prioritat, què ha fet el consistori després del març de 2014 quan rep l´escrit de la Generalitat dient que no té cap previsió respecte la construcció de l´escola, a banda de deixar sense efectes l´ocupació directa del terreny?

2- Ha tornat aquest ajuntament a establir contacte amb la Generalitat per tal d´intentar arribar a algun acord o compromís en relació a la nova escola?

3- Atès que els terrenys on s´havia de construir l´escola ja no són propietat municipal, quina alternativa es planteja des de l´Ajuntament? S´ha fet algun pas per adquirir i/o requalificar algun altre terreny?

4- Es valora la possibilitat de tornar a adquirir els mateixos terrenys?

5- Quant temps més està previst que l´escola estigui en un espai provisional?

6- La intenció actual des de l´Ajuntament és que l´escola Valldaura tingui continuïtat a llarg termini. I si és així, ho contempla al barri de Valldaura?

7-Quines són les prioritats d´inversió del consistori i el departament d´educació de la Generalitat en educació en els propers anys a Manresa?

8-Entre aquestes prioritats, hi ha la construcció del nou edifici per l´escola Valldaura?

9-Quines són les partides pressupostàries previstes per a la millora del nostre centre provisional?

10- Seria possible rebre per escrit les respostes a les preguntes plantejades i que representants municipals puguin assistir a una assemblea de pares i mares per explicar els motius i criteris que tingui el consistori respecte a l´Escola Valldaura?

11- Tot i que intuïm que no és responsabilitat municipal, podria solicitar el consistori al Departament d´Educació de la Generalitat de Catalunya que alguna persona responsable d´aquest Departament pugui assistir a l´assemblea sol·licitada per a que ens expliqui el seu punt de vista?

Invertir en educació és invertir en el nostre present i el nostre futur més immediat. I estem convençuts que invertir a l´escola Valldaura és una molt bona inversió. Desitgem que el nostre punt de vista coincideix amb el de totes les persones aquí presents.

Moltes gràcies".