Un tió de 5 metres de llarg i 3 d'altura somreia ahir als nens i les nenes que s'alçaven sobre la plataforma on reposava dins la plaça Major de Manresa per donar-li uns benintencionats cops de bastó. Propietat de la Comissió de Reis d'Artés, l'enorme figura va presidir la celebració de la primera jornada de la Fira de Santa Llúcia, que durant les hores centrals de la tarda va presentar un ambient magnífic. Les parades i les atraccions obriran avui a les 11 h i estaran actives al llarg del dia.

«Fa una dotzena d'anys que el tenim, però abans sempre s'estava quiet i ara el podem fer rodar», va explicar Carla Badia, una dels quinze membres de la Comissió de Reis d'Artés, davant del vehicle convenientment arranjat que tiba l'enorme tió. Per cantar la melodia que convida el tronc a fer regals, els pares dels infants havien de pagar 1 euro, que es destina a La Marató de TV3, o bé un producte per al Banc d'Aliments de la capital bagenca.

Durant la jornada matinal, van passar pel tió dos centenars de nens i nenes, una xifra que es va elevar fins a la vora de sis-cents al final del dia. Els organitzadors confien repetir la mateixa quantitat avui diumenge.

Paradistes fidels

De la quarantena de parades que ahir van exposar i vendre els seus productes a la plaça Major, el 85 % repeteix, va explicar Xavier Vera, coordinador de la Comissió de la Fira de Santa Llúcia. Uns paradistes fidels són els d'Embotits Veny, que vénen cada any des de Mallorca: «dimarts vam ser a Manresa per participar en la fira que es fa a la Baixada de la Seu, vam tornar a casa i ara som aquí de nou tot el cap de setmana», van apuntar Òscar Grueira i Carmen Rojas.

«Les sessions de contacontes s'han omplert i hi ha tallers que han exhaurit el material», va afegir Vera sobre unes activitats que avui es tornaran a fer. Un dels elements curiosos de la fira és un 600 que cerca l'esperit nadalenc i que aquesta tarda (17 h) sortirà novament de marxa des de Crist Rei.