Des del 2002, amb 886 alumnes, que Manresa no examinava tants estudiants de les Provés d'Accés a la Universitat (PAU), conegudes com a selectivitat, com aquest any. En total, 885 alumnes de centres de les comarques del Bages (622), el Berguedà (151), el Solsonès (66) i el Moianès (46) s'enfrontaran avui a la sele, segons dades facilitades per la Secretaria d'Universitats i Recerca. 873 ho faran a Manresa, mentre que els 12 restants fins a 885, que són alumnes de les nostres comarques amb unes necessitats educatives específiques, aniran a fora.

A la capital del Bages, quatre tribunals es repartiran aquests prop de 900 estudiants per fer la sele. Dos seran a la UPC Manresa (amb sengles grups de 229 i 202 alumnes), un tercer a la UManresa-FUB (212) i un quart a l'institut Lacetània (230), que es va estrenar com a seu de les proves el 2014. Aquell any, es van examinar a Manresa 830 estudiants; el 2015, 800; i l'any passat, 840.

Un canvi important en l'organització de les PAU 2017 és que els alumnes amb necessitats educatives especials (alumnat dislèctic i diagnosticat amb altres trastorns de l'aprenentatge com TDH o TDAH) estaran concentrats en tribunals específics amb un horari adaptat a ells, de manera que tindran dues hores per poder realitzar cada examen. Hi haurà tribunals específics a Barcelona, Bellaterra, Girona, Lleida i Tarragona, amb un total de 797 alumnes.

32.055 estudiants

A tot Catalunya seran 32.055 estudiants els que realitzaran la selectivitat. 26.837 es corresponen a estudiants que han acabat aquest curs escolar el batxillerat; 2.744 són estudiants amb matrícula lliure (procedents de batxillerat d'altres anys amb o sense PAU); i 2.474 són estudiants provinents de cicles formatius de grau superior que s'examinen d'alguna assignatura en la fase específica.

Les PAU es divideixen en dues fases: la fase general, que és obligatòria i consta d'un total de cinc exàmens, i l'específica, que és voluntària i serveix per apujar nota. En la general, els alumnes s'examinen de quatre matèries comunes (llengua catalana i literatura, llengua castellana i literatura, llengua estrangera, i història o història de la filosofia) i una matèria a escollir vinculada a les matèries comunes d'opció. Podran escollir entre matemàtiques, llatí, història de l'art/història i fonaments de les arts, i matemàtiques aplicades a les ciències socials.

Avui, els alumnes s'estrenaran a la sele amb l'examen de llengua castellana i literatura, i llengua catalana i literatura, a les 9 i a les 11 del matí, respectivament.

Els presidents dels quatre tribunals a Manresa són: Joan Jorge, Ana Bonsfills, Montserrat Pons i Maria Antònia Molina. A banda, hi haurà 42 vocals repartits entre els quatre tribunals.