L'Associació de Veïns del Xup després de dur a terme la jornada anual de neteja de l'entorn de la riera de Rajadell al seu pas pel barri manresà ha fet una crida a respectar aquest espai natural.

Es tracta d'una activitat orientada a la conscienciació del veïnat sobre el respecte al seu entorn natural i hi van participar una vintena de veïns i veïnes, entre els quals força quitxalla i jovent del barri.

Aquesta jornada de treball dedicada a la neteja i la preservació de l'entorn natural, s'emmarca en el projecte Xup Riera Viva, la xarxa d'agents de custòdia de la riera de Rajadell pel seu pas pel barri del Xup, que treballa per la promoció sostenible de la riera i que té com a finalitat ressaltar la importància social i ambiental de la riera de Rajadell i la necessitat de cuidar aquest entorn.

L'Associació de Veïns del Xup ha expressat satisfacció per la feina feta i l'entusiasme dels participants a la jornada, però ha volgut fer públic el seu malestar amb "l'estat en què vam trobar l'entorn de la riera, ja que amb poc més de dues hores vam aconseguir omplir més d'una desena de bosses de brossa amb la gran quantitat de deixalles acumulades a la llera de la riera".

Pel que fa a la tipologia de les deixalles, cal destacar envasos de tota mena (llaunes, ampolles, bosses de plàstic, etc.), restes de runa, sofàs, mobles de fusta, matalassos i residus de vehicles (fins i tot cinc litres d'oli usat provinent d'un canvi d'oli), abocats clandestinament a la llera de la riera.

Davant d'aquesta malaurada situació, l'Associació de Veïns del Xup ha optat per fer una crida al conjunt del veïnat i als visitants a respectar l'entorn fluvial de la riera i a preservar-lo, potenciar-lo i divulgar-lo tal i com es mereix.

El projecte Xup Riera Viva, la xarxa d'agents de custòdia de la Riera de Rajadell pel seu pas pel barri del Xup, el conformen l'Associació de Veïns del Xup, Meandre, Parc de la Sèquia, Esplai 3 Pins, Escola Muntanya del Drac, PDC Xup, Mediviu i L'Arada. Així mateix, també es compta amb la col·laboració de l'Ajuntament de Manresa per al foment de l'Anella Verda de Manresa.

Xup Riera Viva, que treballa per a la promoció sostenible de la riera de Rajadell al seu pas pel barri manresà del Xup, va organitzar el passat 10 de juny una inspecció de l'estat de salut de la riera. A iniciativa de la mateixa xarxa d'entitats, s'han recuperat els murals del pou rodó de La Catalana, situat a la llera de la riera de Rajadell, davant del barri del Xup.