El Col·legi de Geòlegs de Catalunya, doctor i catedràtic manresà Magister Honoris Causa de la Universitat Politècnica de Catalunya.

Els seus col·legues de professió li atorgaran el premi Carmina Virgili, que distingeix Mata com a Geòleg de l'Any.

El reconeixement li arriba després de l'homenatge que va rebre el 25 d'octubre passat a Almadén per part de la Societat Espanyola per a la Defensa del Patrimoni Geològic i Miner.

També avui, Mata, que manté una incansable activitat als 75 anys, impartirà a la Sala Pi i Sunyer de la Casa de Convalescència de l'Institut d'Estudis Catalans, a Barcelona, la conferència de clausura del cicle de xerrades del Grup Mineralògic Català. Serà a 2/4 de 8 del vespre i es titularà «Mineria i patrimoni miner català. Inventari i avaluació dels museus i parcs geològics. Estratègies a seguir per a la conservació i divulgació científica».

Posteriorment, al sopar de Nadal del Col·legi de Geòlegs de Catalunya es lliurarà el premi Carmina Virgili, que porta aquest nom en honor i homenatge a la doctora Carmina Virgili i Rodon (1927-2014). Amb aquest premi, el Col·legi de Geòlegs de Catalunya realitza un reconeixement especial a un professional de la geologia que es considera que ha desenvolupat una tasca remarcable al llarg de la seva carrera, o que ha realitzat una activitat destacable durant l'any amb un impacte significatiu en la professió.

El premi al Geòleg de l'Any 2017 s'entregarà a Josep Maria Mata per la seva extensa i exemplar trajectòria professional, de la qual destaca, entre moltes altres coses, «la seva impagable tasca de divulgació de la geologia i de la mineralogia, especialment», segons el veredicte.

En la concessió del premi també es destacarà que enguany el 17è Congrés Internacional sobre Patrimoni Geològic i Miner, celebrat a la ciutat d'Almadén (Ciudad Real), a l'Escola d'Enginyeria Minera i Industrial, de la Universitat de Castella-la Manxa, ha rendit homenatge a la figura de Josep Maria Mata.