La marxa ultraespanyolista i la manifestació antifeixista que hi havia convocades aquest diumenge al migdia a Manresa han acabat coincidint a la plaça Major, on hi ha hagut un intercanvi de crits entre els manifestants de les dues parts. Un fort cordó policial dels Mossos, amb furgonetes i amb agents antiavalots, ha mantingut distanciades les dues manifestacions a la plaça, sense que s'hagin produït incidents.

Unes 200 persones han pres part a cada una de les concentracions, moltes d'elles amb paraigües, a causa de la pluja persistent. D'una banda, la manifestació espanyolista havia estat convocada per Democracia y Unidad Española (DUE) amb el lema «No a l'adoctrinament als col·legis, som catalans i espanyols». Com a resposta, Unitat Contra el Feixisme i Racisme (UCFR) al Bages ha organitzat una concentració per defensar l'ensenyament públic del país sota el lema: «L'escola pública catalana no adoctrina, defensem-la!».

Els manifestants de la marxa ultra, entre els quals hi havia Álvaro de Marichalar, excunyat de la infanta Helena estaven citats a les 12 del migdia a l'avinguda Universitària, fins on s'han desplaçat 11 furgonetes dels Mossos (que tenien 4 furgonetes més al centre de la ciutat). Marichalar ha aparegut els darrers mesos en els mitjans de comunicació pel seu posicionament en contra del referèndum de l'1-O i lloant l'actuació de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil durant la jornada.

Poc abans de 2/4 d'1 del migdia, la marxa espanyolista ha començat a avançar en direcció a la plaça Major, passant per l'Avinguda de les Bases, el carrer Font del Gat, el Passeig Pere III, la carretera de Vic, la plaça Europa i els carrers Joc de la Pilota i Sobrerroca.

Els manifestants, amb banderes espanyoles i alguna de la imaginària Tabàrnia, comptaven amb un potent equip de megafonia, amb el qual han fet sonar reiteradament l'himne d'Espanya, el 'Viva España' de Manolo Escobar i l'himne de la 'roja'. Els organitzadors han demanat insistentment als manifestants que evitessin qualsevol tipus d'aldarull, per no ser gravat per les càmeres dels mitjans de comunicació.

Al llarg del recorregut, els espanyolistes han llançat diverses consignes en contra de l'escola pública catalana, a favor de la unitat d'Espanya i en contra de l'independentisme. Alguns vianants i alguns veïns des dels balcons han increpat els manifestants, que s'hi han tornat insultant-los, motiu pel qual s'ha produït moments de tensió verbal. Entre els manifestants, a banda de Marichalar, hi havia també el delegat a Catalunya de la organització d'ultradreta Democracia Nacional, Albert Bruguera, i un dels fundadors de Ciutadans, Antonio Robles.

  • A la dreta, Álvaro de Marichalar, a la concentració ultraespanyolista. Foto: J.S.

Paral·lelament, la concentració d'UCFR s'ha citat a les 11 del matí a la plaça de Sant Domènec per fer una xocolatada. Cap a la 1, els antifeixistes s'han desplaçat fins a la plaça Major, situant-se sota el porxo del 'Ajuntament, a l'espera de l'arribada dels ultres, que hi han arribat cap a 3/4 de 2, on han estat rebuts amb crits com "Fora feixistes dels nostres barris".

Al mig de la plaça s'hi han situat els Mossos, amb un fort dispositiu, per evitar que les dues concentracions s'encaressin. Més enllà dels crits, no hi ha hagut cap enfrontament directe entre ambdues parts. Els espanyolistes s'han estat una bona estona a la part de la plaça més propera al carrer Sobrerroca, on han llegit un llarg discurs a favor de la unitat d'Espanya. A 2/4 de 3 del migdia, han marxat finalment de la plaça, just en el moment en què dos espanyolistes d'organitzacions diferents han estat a punt d'agredir-se mútuament, per una discussió..

  • Manifestants antifeixistes a la plaça Major. Foto: S.R.

La CUP de Manresa ha fet públic un comunicat per dir que s'ha adherit a la convocatòria d'UCFR i ha criticat «la passivitat de l'equip de govern de la ciutat en aquesta ocasió, ja que no ha condemnat ni denunciat públicament la manifestació». Diferents membres de la CUP es trobaven a la concentració antifeixista, on també hi era el regidor del PSC Felip González.