Aquest dijous 5 de juliol a les 8 del vespre es durà a terme una vista guiada i comentada a l´exposició «Néixer a Manresa. Memòria, art, pedagogies», a l´Espai Memòries del Museu Comarcal. Durant el recorregut es farà un balanç de les activitats realitzades durant aquesta 7a temporada a l´Espai Memòries, que és un programa de treball en el qual conflueixen memòria històrica, propostes participatives i creació artística.

L'exposició, «Néixer a Manresa. Memòria, art, pedagogies», que s'entén com la continuació del projecte desenvolupat l'any anterior «Néixer a Manresa. 1930 - 1960», romandrà oberta fins al 15 de juliol. Després d´un parèntesi estiuenc tornarà a obrir durant la Festa Major de Manresa i fins al 30 de setembre en l´horari següent: dissabtes de10 a14 h i de17 a20 h i diumenges i festius de10 a14 h. De dimarts a divendres visites concertades de9 a14 h. dilluns tancat.Acostament al naixement

En el projecte del curs passat es va fer un acostament a la memòria del naixement a partir dels records i les vivències de les mares, palesant l´entorn social i sanitari de l´atenció al part i la seva evolució. A partir d´ara la proposta que es fa se situa en el present i s´anirà a la recerca de les memòries presents ara mateix a la ciutat.

Així es posen de manifest les problemàtiques socials, sanitàries i noves pràctiques de l´atenció al naixement; de les vivències i els records que les mares d´avui han recollit de les seves mares; de la presència a Manresa d´altres memòries i pràctiques aportades per persones vingudes d´altres llocs del món.

Alhora en aquesta anada al present també s´han organitzat activitats adreçades al públic infantil, mitjançant la recreació d´una sala d´exposicions amb activitats per tal que els menuts poguessin experimentar i posar en joc les seves preguntes a l´entorn del naixement.

Al llarg d'aquesta temporada s'han explorat diversos fenòmens i processos al voltant d'aquesta temàtica i que han quedat plasmats en intervencions documentals o artístiques dins l'espai: Les etapes de gestació de l'embrió, les vivències emocionals al voltant de l'embaràs, la maternitat/paternitat, la pèrdua i el dol i cançons de bressol d'aquí i d'arreu que han acabat arribant fins a Manresa i territoris propers.

També s'han realitzat diverses trobades amb mares d'origen estranger que han acabat vivint els seus processos de maternitat a Manresa i que han aportat al Museu Comarcal documentació i materials de les seves vivències. També s'han incorporat diverses propostes lúdiques per a infants i adults al voltant de la vivència del part: des d'un tobogan que simula el canal del part fins a robes i estris mèdics.

S'han dut a terme activitats per a famílies i obertes al públic realitzades per diversos professionals entorn aquestes temàtiques i que queden plasmades en uns vídeos que es projectaran dins l'espai.Tres artistes exposaran obres

Finalment, en aquest final de temporada s'hi afegeixen també obres de 3 artistes que aporten noves dimensions a la temàtica: Irene Pérez incorpora una obra, de temàtica feminista, sobre el seu propi procés viscut com a mare a través d'una obra realitzada en diàleg artístic amb la seva filla. També s'hi veurà projectada una obra de Dolors Puigdemont sobre la maternitat en la seva dimensió més transcendent i finalment també s'hi projectarà una obra de l'artista Marc Sellarés al voltant de la paternitat, la creació i el joc.