Manresa oferirà el primer curs que es durà a terme a Catalunya en impressió 3D i bioimpressió en salut. Aquest dimecres el director general de la Fundació Universitària del Bages (FUB-UManresa), Valentí Martínez, i el director general de la Fundació Althaia, Manel Jovells, han signat un conveni de col·laboració per poder realitzar la formació universitària. El curs s’iniciarà el pròxim febrer.

El curs expert en impressió 3D i bioimpressió en salut s’impartirà en el marc del Centre Internacional de Formació Contínua del Campus Manresa de la UVic-UCC. Està organitzat per la UManresa-FUB, Althaia i Avinent Implant System amb la col·laboració d’Acció de la Generalitat de Catalunya, la Unió Consorci Formació, la Societat Catalana de Salut Digital i TIC Salut Social.

Permetrà descobrir les possibilitats de l’aplicació 3D i bioimpressió en el món de la salut, els diferents tipus de tecnologies i materials que s’utilitzen així com la seva normativa d’aplicació, experimentar a partir de projectes que donin resposta a casos clínics reals o simulats i donar a conèixer les principals experiències i grups de treball.

El curs s’adreça a professionals assistencials, bioenginyers, enginyers mecànics i biotecnòlegs, així com a responsables d’innovació i aplicació de noves tecnologies als centres de salut. El títol que obtindran forma part d’un Màster en impressió 3D i bioimpressió organitzat per Althaia, la UVic-UCC i Avinent, que es desenvoluparà durant l’any acadèmic 2019-2020.

El sector de la salut ha estat dels pioners en incorporar la impressió 3D i les perspectives són que el seu ús vagi en augment.

La signatura del conveni per a la realització de programes de formació universitària en impressió i bioimpressió 3D reforça les diferents línies de col·laboració en l’àmbit acadèmic entre la FUB i Althaia. Recentment la Generalitat de Catalunya ha reconegut el grup de recerca en Innovació docent, Simulació i Seguretat del pacient liderat per les dues institucions.

Althaia i l’empresa santpedorenca Avinent han participat recentment a la fira d’innovació i salut Healthio que s’ha celebrat a Barcelona on han presentat un projecte de creació d’un model anatòmic en 3D de la part abdominal d’un cos humà, simulant amb la màxima fidelitat possible els texistis humans, per preparar una intervenció quirúrgica. En aquest cas concerat d’un càncer de recte.

L’ús de models anatòmics han d’ajudar els facultatius a identificar millor els problemes dels pacients i a fer-ne un abordatge a l’hora de preparar una intervenció quirúrgica perquè aquesta sigui més eficient i eficaç i, per tant, més segura per als pacients.