L'expresident Carles Puigdemont va c ridar ahir el sobiranisme a unir-se sense «retrets» en l'objectiu de la independència en el primer gran acte de la Crida Nacional per la República, organització que no renuncia a cap via pacífica, inclosa la desobediència, per aconseguir el seu objectiu.

En la seva intervenció a l'acte a través de videoconferència des de Waterloo (Bèlgica), Puigdemont va prometre que aquesta organització política, que es fundarà en un congrés previst per al pròxim 19 de gener, es dissoldrà quan aconsegueixi l'objectiu de la república, sense voluntat de perpetuar-se.

«És la primera organització política que neix amb voluntat de desaparèixer», va subratllar Puigdemont, que va incidir, en un missatge dirigit als partits independentistes, que la seva vocació és unir al sobiranisme «sense retrets i sense parlar malament dels companys de viatge». En tot cas, Puigdemont va subratllar que la Crida es crea per «fer una crida a sumar i a unir» i a «plantar cara de forma conjunta els desafiaments" del futur i als quals "ens volen desmobilitzats i rendits».

L'expresident va remarcar durant el seu discurs per videoconferència que «volem un país nou, una realitat democràtica impossible d'assolir dins l'Estat espanyol». Va recordar que ha recorregut diversos països europeus «per explicar que la república no pretén ser una mostra reduïda d'un estat com Espanya, ja que si fos per això molts no ens hauríem jugat la vida».

Puigdemont va fer una crida a «no deixar de lluitar per aconseguir la independència» i va apuntar que, tot i «la ràbia que em fa no poder ser avui aquí amb vosaltres, les tecnologies permeten que rebi el vostre escalf i la vostra proximitat». Així mateixs, va fer una crida la mobilització ciutadana i va rememorar l'esperit de les Bases de Manresa aprovades fa 125 anys.