La Fira de l'Aixada d'aquest any presenta algunes novetats respecte l'edició de l'any anterior. El cap de setmana del 23 i 24 de febrer el centre històric de Manresa es convertirà en una ciutat medieval gràcies a les seves 205 parades regentades per mestres d'antics oficis, artesans, actors i actrius entre d'altres. Tots els detalls de la programació de la Fira de l'Aixada han estat presentats avui per la regidora de Projecció de Ciutat i Festes, Neus Comellas; el representant de l'Associació Manresa de Festa, Joan Orriols; la membre de la Taula de Coordinació Artística de l'Aixada, Tàtels Pérez; i la representant de la Fundació Turisme i Fires de Manresa, Francesca M. Lliteres. L'edició d'aquest any presenta una sèrie de canvis pel que fa als espais escènics.

La plaça Milcentenari deixarà d'utilitzar-se ja que actualment acull la instal·lació esportiva Cruyff Courts Manel Estiarte i les seves activitats es redistribuiran per tota la fira. Així, la Taverna Gallega es situarà a la Plaça Infants; es recupera la Plaça Serarols com a espai escènic on hi haurà l'exposició i exhibició d'aus rapinyaries i tallers infantils; i la Plana de l'Om continuarà sent un espai imminentment infantil amb la presència d'una granja i l'inici del recorregut dels ponis.

També es potenciarà el protagonisme de la Plaça Gispert, que enguany es convertirà en el punt de sortida del seguici del Bisbe Galceran Sacosta. També serà espai d'esgrima, de demostració de fusteria i de ludoteca medieval infantil. Així mateix, aquest any s'incorpora l'ús de la Sala Gòtica de la Seu amb una visita guiada sobre "la vida, la guerra i la tortura" en el segle de la Llum.

Segons la regidora de Projecció de Ciutat i Festes de l'Ajuntament de Manresa, Neus Comellas, aquests canvis d'escenaris "ens aporten beneficis" i generaran una Fira de l'Aixada "més lluïda".

Per la seva part Joan Orriols va assegurar que l'èxit de la Festa de la Llum i de l'Aixada "és perquè tenim una història a explicar", els fets de la Llum que van permetre construir la Sèquia. "Ens ho creguem o no ens agrada explicar-ho i als manresans i a la gent de fora escoltar la història". també va afirmar que l'Aixada serà impossible de fer, en l'actual format, sense la participació d'associacions i entitats de la ciutat. Hi prendran part unes 500 persones.

Pel que fa als espectacles, la Fira de l'Aixada també presenta algunes novetats. Els Jueus de l'Aixada presenten l'espectacle "Mirant la lluna" i el Taller de Teatre dels Carlins presenta la seva nova obra "Elga, la filla de la Seu". Per la seva banda, el Grup de Dansa Cor de Catalunya presentarà l'espectacle "Embruixats" que explicarà als assistents un conte de bruixes mitjançant la dansa. Altres entitats que presentaran nous espectacles són el Grup de Teatre del Casal Cultural de Dansaires Manresans, la Colla Castellera Tirallongues de Manresa, l'Esbart Manresà de l'Agrupació Cultural del Bages i Komando.

L'edició d'enguany també presentarà per primer cop "Retabulum" al carrer del Balç. Aquest esdeveniment té com a objectiu submergir als visitants al món i als secrets de la pintura medieval. El fil conductor de l'esdeveniment és donar una nova mirada a la pintura del gòtic català i al taller del pintor al segle XIV. "Retabulum" farà un viatge en el temps on es reviuran la vida i els costums de l'Edat Mitjana amb la voluntat d'esdevenir un autèntic llibre d'història on es podrà passejar i també conèixer com s'elaborava una pintura a l'època medieval de la mà de cinc grups de recreació històrica que són Gesta Regnorum, Antiqva Iberia, Aliger Ferrum, Compagnia di Santo Guida i Artesania en fusta i metall. L'esdeveniment comptarà amb la col·laboració de Rosa Obiols i es podrà visitar lliurement d'11h a 14h i de 16h a 20h, tant dissabte 23 com diumenge 24.

Aquest any també es coneixerà el nombre d'assistents a la Fira de l'Aixada mitjançant una empresa especialitzada en noves tecnologies que recomptarà el nombre de visitants de la Fira, localitzant els mòbils que hi hagi.