L'alcalde de Manresa, Valentí Junyent; el subdirector general de la Fundació Bancària la Caixa, Marc Simón; el director territorial de CaixaBank a Catalunya, Jaume Masana, i la impulsora del programa Invulnerables, sor Lucía Caram, inauguren aquesta tarda de dilluns un nou espai a Manresa dedicat a la infància i a la família, l'EspaiCaixa Francesc d'Assís, del qual ja ha parlat a bastament aquest diari. D'aquesta manera, es posa en marxa la transformació iniciada fa dos anys d'una part del convent de Santa Clara de Manresa -l'antic noviciat i l'hort-, edifici que data del principi del segle XIII i que la comunitat de monges dominiques va cedir a la Caixa per dur a terme aquest projecte.

Amb aquesta inauguració, es podrà visualitzar la feina que es realitza de forma integral amb les famílies i els infants, i la interacció dels diversos agents socials que interactuen en el procés. Seguint la filosofia de CaixaProinfància i el model del programa Invulnerables, projectes que fan possible aquest espai, es renova el compromís del treball en xarxa amb les entitats públiques i privades, els Serveis Socials de l'Ajuntament, l'ensenyament de la mà de les escoles i la salut, així com les empreses i particulars, entitats esportives, lúdiques i culturals, que afavoreixen la realització d'activitats que faciliten la integració i la igualtat d'oportunitats.

A l'EspaiCaixa Francesc d'Assís, la Caixa oferirà programes, espais, metodologies i oportunitats per tal de garantir la igualtat d'oportunitats i trencar el cercle de la pobresa que impedeix als infants assolir una vida digna i feliç. Durant els seus primers mesos de funcionament, l'espai ha acollit activitats per a 250 nens i nenes -150 vinculats a programes permanents- i a 82 famílies i mares de forma sistemàtica.

Sor Lucía Caram explica en què consisteix l'EspaiCaixa Francesc d'Assís

Sor Lucía Caram explica en què consisteix l'EspaiCaixa Francesc d'Assís

Actualment, treballen a l'espai 12 professionals, un equip de 12 mentors educatius que fan reforç escolar i un grup de 25 voluntaris que donen suport en el dia a dia: tasques de jardineria, programa Lexit educatiu, taller de costura i manualitats, reforç escolar, així com activitats que es desenvolupen a l'estiu i sortides extres programades pel centre.

Ara per ara, es presta servei a 50 famílies amb 103 infants atesos per CaixaProinfància, a través d'un model d'acció social que aposta pel treball en xarxa i la implicació dels diversos agents del territori.

Les activitats

  • Dins de programa d'alfabetització, 44 dones reben ajuda dues vegades per setmana en sessions de dues hores diàries.
  • Els espais familiars funcionen matí i tarda amb 19 nuclis familiars amb nens i nenes de fins a 6 anys.
  • Des del programa Tens Talent de CaixaProinfància es dona suport a 16 nens i nenes en dos grups diferents. En aquest espai es treballen les habilitats dels infants i els seus talents personals.
  • La casa disposa d'un espai i professionals que realitzen treballs individuals i grupals, en els que es treballen els vincles i es detecten necessitats que requereixen un acompanyament per al ple desenvolupament de l'infant o jove dins de l'àmbit familiar i social. En els pròxims mesos es posarà en marxa el programa Créixer junts, aprendre en família per potenciar l'aprenentatge de les capacitats parentals.
  • L'espai compta amb unes instal·lacions esportives en les quals es realitza setmanalment el programa FutbolNet de la Fundació del FC Barcelona per treballar els valors socials i humans en el marc de l'esport. Aquesta eina afavoreix la integració social dels nens i nenes. Actualment participen en aquesta activitat 22 nens i adolescents d'entre 12 i 16 anys.
  • Es realitzen de forma sistemàtica xerrades de formació, en coordinació amb professionals de la Fundació Althaia, que inclouen temes de lactància, embaràs, alimentació, etc. dirigides a mares, així com d'hàbits tòxics i addiccions a les pantalles per als nens i adolescents.
  • També es treballa amb el programa Incorpora de la Caixa per tal d'afavorir la formació i la inserció al mercat laboral dels pares dels infants, i es coordina el programa Invulnerables arreu de Catalunya, programa que ja està implantat a 10 territoris més.

CaixaProinfància, superant la vulnerabilitat infantil

L'EspaiCaixa Manresa s'emmarca dins el programa CaixaProinfància, que des de l'any 2007 busca trencar la línia de transmissió de la pobresa de pares a fills i fomentar la igualtat d'oportunitats arreu de l'Estat. El programa s'adreça a la infància en situació de pobresa econòmica i vulnerabilitat social, amb l'objectiu de promoure i acompanyar el seu desenvolupament de forma integral, afavorint i donant suport a les polítiques de millora de la igualtat i la cohesió social.