A Manresa hi ha 485 famílies en situació de pobresa energètica a qui la companyia elèctrica Endesa amenaça de tallar el subministrament el mes que ve. La capital del Bages és un dels més de 400 municipis de Catalunya que aquest estiu ha rebut una carta d'Endesa en què alerta que a l'octubre tallarà la llum a aquestes famílies si l'Administració no paga el 50 % del deute d'aquests usuaris. En el cas de Manresa l'import seria de 449.000 euros.

Els municipis han fet front comú per respondre a la compa-nyia. Aquesta setmana l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, ha participat en una reunió convocada per la Diputació de Barcelona en la qual van assistir representants de 135 municipis. També aquesta setmana la regidora d'Acció Social i Inclusió Social, Mariona Homs, va ser present a una trobada convocada per l'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, que és qui ha liderat la idea de fer el front comú, i l'Aliança Contra la Pobresa Energètica.

Segons ha fet públic l'Ajuntament a través d'una nota, Manresa «s'afegeix als posicionaments conjunts, que van en la línia de no tolerar l'amenaça de privar d'un dret bàsic a les persones més vulnerables». A més a més, els consistoris afectats consideren que l'amenaça d'Endesa és il·legal, i el de Manresa opina que el deute que reclama és il·legítim.

A la reunió promoguda per la Diputació de Barcelona la seva presidenta, Núria Marín, va demanar als municipis «la màxima tranquil·litat» perquè s'està treballant en una resposta conjunta de les diferents administracions de Catalunya. Va aconsellar als municipis que no paguin absolutament res, i va opinar que si s'ha d'abonar alguna quantitat ho hauria de fer la Generalitat.

A les reunions d'aquests dies dels municipis afectats s'ha acordat instar al govern català a prendre el lideratge polític «en defensa dels drets energètics».

Per altra part a la reunió de Terrassa els ajuntaments van sol·licitar sancionar Endesa si talla el llum, i a més a més van demanar a la companyia elèctric que condoni el deute de les famílies vulnerables que no poden pagar.

Endesa ha reclamat un total de 21 milions d'euros als municipis de Catalunya. El cas es debatrà ara als plens municipals amb mocions, també a Manresa, per defensar la posició compartida.